Beogradski koncertni kalendar za april 2019. vol.2

Muzika - regija Show Time

Catrin Finch, Zona B, Del Arno Band, Nikola Vranjković, Električni orgazam, Neverne bebe, Marduk & Valkyrja, Filip Žmaher…

16-04 Velika sala Dom omladine: CATRIN FINCH & SECKOU KEITA 

Premijerno u Beogradu i Srbiji, organizacija Multikultivator u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja kraljicu harfe, velšanku Catrin Finchworld music zvezdu iz Senegala, virtuoza na kori (zapadnoafrička harfa) Seku Keitu (Seckou Keita). Na koncertu u Beogradu višestruko nagrađivani duet predstavlja materijal sa novog albuma ’’SOAR“ i najlepše kompozicije sa albuma ’’Clyshi Dubon“.

16-04. + 17-04. Kolarac: BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA 

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra ima autentičan zvuk nastao predanim istraživanjem kulturnog nasleđa Balkana i Mediterana. Ivan Kovačević je rođeni Beograđanin koji je osnovao ovaj sastav, živi 18 godina u Barseloni i sa svojim prijateljima je napravio trijumf sa ovim projektom gde god da se pojavi. U bendu je i španska pevačica Sandra Sangiao, katalonski klarinetista Dani Karbonelj, italijanski harmonikaš Matija Skiroza, francuski gitarista Žilijen Šanal, grčki perkusionista Stelios Togijas i ukrajinski violinista Oleksandar Sora.

18-04. Sava centar: MARIJA ŠERIFOVIĆ

Ogromno interesovanje za koncerte “Druga strana ploče” iznenadilo je i samu Šerifovićevu koja nije očekivala da će gotovo ceo mart provesti pevajući u Sava centru, a sada svoje koncerte prenosi i na mesec april. Pored njenih hitova, ove posebne noći obožavatelji će imati priliku da uživaju u evergreen inostranim hitovima.

19-04. Dom omladine, sala Amerikana:  ZONA B

Kroz bend je prošlo više eminentnih muzičara, da bi  se postava ustalila u sastavu: Petar Zarija – vokal, Dušan Duda Bezuha – gitara, Petar Pera Joe” Miladinović – usna harmonika, Zdenko Kolar – bas, Dušan Ristić – bubnjevi i Zoran Žikić – udaraljke. Bend je vrlo aktivan u klupskim nastupima, kao i saradnji sa ostalim bluz grupama sa ovih prostora.

19-04. Klub Fest, Zemun: DEL ARNO BEND

Nakon što su 25. januara objavili novi album ’’Ako ne znaš šta da radiš“ i održali veliki beogradski koncert u Domu omladine, Del Arno Band nastavlja svoju koncertnu turneju! Na koncertu u Zemunu će pored novog albuma grupa izvesti i starije, dobro poznate hitove, koje publika zajedno sa njima u glas peva već decenijama.

Kozaci

19-04.  Sava centar: RUSKI KOZACI

U organizaciji Doma omladine, ali na sceni Sava centra veliki muzičko-scenski-plesački spektakl snova! Publika će prepoznati numere “Kozački ples”, “Hoperski Kozaci”, “Crne obrve”, “Okršaj igrača” i nezaboravnu “Kaljinku”, koja uvek predstavlja emotivni vrhunac večeri. Ipak, glavna tačka ovog spektakularnog nastupa je Veliki kozački ples u kome se koriste specijalne sablje od titanijuma – od kojih zaista lete varnice!

19-04. Elektropionir: NIKOLA VRANJKOVIĆ

“Svirali smo na puno lokacija u Beogradu ali nikada u Elektropioniru, klubu u kojem sam odgledao najviše koncerata drugih izvođača. Radujemo se nastupu, sviraćemo tri sata, od 21 do ponoći, tj. do poslednjeg dozvoljenog minuta za pravljenje buke u tom delu grada”, kaže Nikola uoči koncerta. Osim Vranjkovića, u bendu sviraju Ivan Zoranović (klavijature i gitara), Ivan Mihajlović (bas gitara), Milan Vučković (gitara), Danilo Nikodinovski (gitara) i Vladan Božilović (bubnjevi). Gde god da se pojavi, Vranjković sa svojom ekipom izaziva samo oduševljenje, bilo da rasporoda nastupe u Domu omladine, Kombank dvorani ili klubu Fest, u poslednje vreme. Važna figura bivšeg benda Block Out sve je više tražen i uspešan kao solo umetnik nakon raspada te grupe.

20-04. Dom omladine, sala Amerikana: ELEKTRIČNI ORGAZAM 

Čuveni Gile i ekipa ponovo u svom omiljenon koncertnom prostoru. “Gde smo sad?” je 12. studijsko izdanje benda, a naziv i koncept albuma već su nagovestili singlovi “Bio sam loš”, “Kamerom snimam sve”, “Istok zapad sever jug”, “Bila si kao san” i naslovna numera. Prošli put su ovde svirali krajem 2016. godine povodom 30 godina od albuma „Distorzija“ i imali su dva rasprodata koncerta zaredom. Muzička emisija „Rok godišnjak“ sa Radija 202 proglasila je njihov novi album kao najbolji za 2018. godinu. Muziku su pisali Branislav Petrović Banana, Ljubomir Đukić Ljuba i Gile, dok je tekstove, kao i obično, pisao Gile.

20-04. Hala sportova: BASSIVITY DIGITAL SHOWCASE

Trenutno najpopularnija imena regionalne muzičke scene nastupiće na tradicionalnoj manifestaciji ’’Bassivity Digital Showcase“, na kojoj će biti predstavljeni najaktuelniji muzički hitovi i izvođači. U mešanom nastupu od skoro 3 sata nastupiće Coby, Senidah, Surreal, Fox, Mili, Kuku$, Sara Jo, Elon, VIP, Arafat, Hazze kolektiv, kao i Rasta i Balkaton Gang.

20-04. Bitef Art Cafe: NEVERNE BEBE – underCOVER

Čuvena pop rock grupa Neverne Bebe započela je karijeru nastupajući kao cover bend po beogradskim klubovima. U karijeri dugoj 26 godina bend je prošao put od klupske atrakcije (i epiteta “srpski Toto” do eminentnog autorskog benda. Ukupno je odsvirano preko 2200 koncerata, od klubova preko stadiona i gradskih trgova do dva rasprodata Sava Centra 2007. i Beogradske Arene 2013.godine. U posledjem periodu jako su aktivni u Beogradu, te su za godinu dana imali čak 7 koncerata u prestonici na različitim lokacijama. Turneja povodom 25 godina benda tokom 2018. bila je izuzetno uspešna.

Mono (foto Nemanja Đorđević)
Mono (foto Nemanja Đorđević)

24-04.  SKC:  MONO 

Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Meltdown festivalu u Londonu, na specijalan poziv Roberta Smitha (The Cure) gde su nastupali sa bendovima My Bloody Valentine, Nine Inch Nails, instrumentalni alternativni bend Mono iz Japana ima svoj četvrti koncert u Srbiji u Studentskom kulturnom centru uz podršku grupa Arabrot iz Norveške i čelistkinje Jo Quail iz Velike Britanije.

24-04. Dom omladine, Amerikana:  MARDUK & VALKYRJA 

Veterani black metal scene Marduk najavili su svoj povratak u Srbiju! Trenutno promovišu svoj poslednji studijski album “Viktoria“. Marduk su definitivno miljenici domaće publike i jedan od retkih black metal bendova koji na svakoj aktuelnoj turneji ne propušta šansu da se vrati i na naše prostore. Speciijalni gosti na koncertu i celoj turneji biće njihovi sunarodnici istog hevi metal žanra – Valkyrja .

27-04. Splav klub Knjaz, Novi Beograd: FILIP ŽMAHER

Retko talentovani večiti dečak rockand rolla ponovo nastupa sa svojim Roadhouse bendom na popularnom splavu. Žmaher je bio veoma popularan u Beogradu i Srbiji tokom ’90-ih godina kao pravi pop rock muzičar, imao duete sa raznim kolegama različitih žanrova, a onda se preselio u Ukrajinu i tamo ostvario zapaženu karijeru. Sada posle dosta vremena lagano se vraća na muzičko tržište Srbije, nastupajući po intimnijim rokerskim BG klubovima.

30-04. Dom omladine, Velika sala: SVETSKI DAN DŽEZA 

Ove godine za Svetski dan džeza publici je na meniju sasvim poseban, dvostruki muzički program. Ulrich Drechsler i Peter Zirbs, nosioci aktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće dinamičnu duo postavu Azure, a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava Eyot, Dejan Ilijić, premijerno će promovisati svoj novi klavirski solo album ’’Dyad.

Priredio: Ivan Makragić