BruhUuhu

Premijera: BruhUuhu – Dance! Erupcija nagomilanog bijesa i ambicije, istovremeno!

Muzika BiH Show Time

Laži, amnestija, novac, kriminal, nepravda, nehumanost, diktatura, moć… svi moraju plesati po pravilima!

Zenički alternativni rock sastav BruhUuhu na sceni je manje od pola godine i izbacili su samo dva singla, a već to je dovoljno za naznaku da se nameću kao jedna od najprovokativnijih i najpotentnijih pojava ne samo u lokalnim okvirima.

U jednoj neformalnoj analizi prijava kandidata za Demofest, jedna od ocjena je da su mladi bendovi iz Bosne i Hercegovine skloniji klasičnim rock izrazima, za razliku od vršnjaka iz okolnih zemalja koji slobodnije istražuju sve mogućnosti alternative. O tome bi se, dakako, moglo raspravljati, ali ako i prihvatimo tu premisu, mnogo je razloga za to, prvenstveno od medijske tišine (a kad nečega nema u medijima, kao da ne postoji), pa diskografskih, produkcijskih i inih koji, svi zajedno, čine okvir muzičke scene.

Tek kada izroni neki bend koji ruši spomenutu sliku nezanimljive prosječnosti (i sa zadovoljstvom valja ustanoviti da ih je sve više), rock u BiH pokazuje vitalnost koju itekako vrijedi ‘pogurati’ na sve načine.

Među njima je zenički BruhUhu, kvartet kojeg čine Ernad Bihorac (gitara/vokal), Nermin Bihorac (DJ), Duško Kostić (bubnjevi) i Semir Solo (udaraljke/vokal).

Svi oni imaju vrijedno iskustvo u raznim lokalnim bendovima u kojima su radili, svi su alternativci čije su muzičke sklonosti odnjegovane na Kornu, RATM-u, Chili Peppersima, Foo Fightersu i ostalim ovomilenijskim rock vladarima, svi su, valjda, u isto vrijeme osjetili potrebu da izbace nagomilanu energiju, onu sačinjenu od bunta, razočarenja i ambicija istovremeno. I takve su im pjesme – odlični premijerni singl ”Trust” iz oktobra 2018. i najnoviji, danas objavljeni još moćniji ”Dance”.

Spomenuli smo produkciju kao jedan od okova ili pokretača. Davno su prošla vremena kada je dobar rezultat bio moguć samo u par velikih profesionalnih studija. Danas se i sa svima dostupnom tehnologijom može puno ostvariti – naravno, ako ste talentirani, ako imate žarku želju i ako imate šta reći.

I partner ‘Bruha u uhu’, autor video produkcije Eldar Muhić, ponovio je rezultat prvog spota – bez famoznog budžeta snimio je zadovoljavajući video.