ZZ_Top_on_the_Glastonbury_2016

Kako će ZZ Top ove 2019. proslaviti svojih 50 godina?

Muzika - svijet Show Time

Gitarista i glavni vokal američkog trija ZZ Top, Billy Gibbons, najavljuje da planiraju velike stvari za njihovu 50-godišnjicu, koja će uključivati i novu turneju, a možda i novi album.

ZZ Top je nastao u Houstonu 1969. i iste godine objavio prvi prvi singl, “Salt Lick”, a dvije godine kasnije i debitantski album (”ZZ Top’s First Album”, 1971).

Gibbons je osnivač benda i poslije samo nekoliko mjeseci izvorna postava je promijenjena, odnosno Gibbonsu su se priključili basista Dusty Hill i bubnjar Frank Beard, što je formacija koja traje svih ovih 50 godina.

“To je tako rijetko da se ovo pronađe, da ista tri momka sviraju ista tri akorda i da mogu reći – Bože, to traje 50 godina!”, rekao je Gibbons u intervjuu za Billboard i dodao ”Mislim da je to razlog za slavlje. Štaviše, to nam daje dobar izgovor da se vratimo koncertima i snimanju.”

Prema njegovim riječima, trojka je uradila neke snimke u studiju, što bi moglo rezultirati prvim novim originalnim pjesmama od zadnjeg albuma ”La Futura” iz 2012.

”Originalna inspiracija je još uvijek tu: blues”, kaže Gibbons. ”Čuli smo davno šta su snimali Muddy Waters, Howlin ‘Wolf, Jimmy Reed i BB King i odlučili da je to ono što ne samo da želimo, već i moramo sami stvarati. Motivacija za nastavak i dalje je da oni koji čuju našu muziku razumiju da još imamo nešto da ponudimo”.

Detalje obilježavanja 50 godina ZZ Tipa još čekamo, a za sada je poznato da će od 20. 4. ove godine izvesti šestodnevni show u Las Vegasu, u čuvenom The Venetian kasino hotelu.