Korni grupa, reunion

Povratak Korni grupe možda bez Topića, ali bend pred publiku izlazi uprkos svim nevoljama

Muzika - regija Show Time

Najavu da će Korni grupa izvesti koncert poslije 32 godine mnogi su ocijenili kao jedan od događaja sezone, a samo malobrojnima je bilo jasno koliko je to izuzetno složen, težak i neizvjestan pothvat.

Kada je Kornelije Kovač u dogovoru s dijelom originalne ekipe, konačno, nakon dugog razmišljanja, donio odluku da se Korni grupa ponovo okupi uz 50 godina od osnivanja i čak 32 godine od zadnjeg nastupa uživo, znali su da će to biti izuzetno složen, težak i krajnje neizvjestan pohvat.

Razmišljajući beskompromisno, dakle s idejom da povratnički koncert mora biti besprijekorno pripremljen, Kornelije je, zbog zahtjevnih proba i svih logističkih okolnosti, prvobitno planirani datum 30. 11. 2018. pomjerio za 31. januar. A onda je 18. 12. 2018. objavljena tužna vijest da je preminuo originalni basista Korni grupe, Bojan Hreljac, koji se po dogovoru trebao pojaviti na koncertu u Sava centru.

Sada, dan prije koncerta, iz produkcije stiže obavještenje da je, zbog zdravstvenih razloga, nastup Dade Topića pod znakom pitanja, iako će pjevač sve učiniti da se pojavi na koncertu.

Korni grupa će u Sava centru svirati u postavi koju čine Kornelije Bata Kovač (klavijature), Josip Boček (gitara), Peđa Milanović (bas), Aleksandar Miletić (klavijature) i Ratko Ljubičić (bubnjevi), a u ulogama pjevača će se smjenjivati frontmen Kerbera Goran Šepa-Gale, Dejan Cukić, Zoran Šandorov i Dušan Svilar. 

Dakle, Korni grupa će, uprkos svim nevoljama, istrajati i konačno se sutra, 31. januara, pojaviti pred svojom publikom i ispuniti sebi postavljeni obavezu savršenog koncerta – kaže se u objavi.

*

U svjetlu i jednoga i drugoga, želje da se publici pruži najviše i nebrojenih iskušenja na tom putu, vrlo je ilustrativan intervju kojeg je požeški novinar Goran Živanović 2006. vodio sa bubnjarom Korni grupe Vladimirom Furdujem Furdom za svoju radijsku emisiju “Gramofon”, a koji se do sada nije pojavio u štampanom obliku.

Integralni razgovor prenosimo na narednoj strani.