Week 47/2018: S engleskim stihovima u ostvajanje lokalne publike

Nova ploča Show Time

Iz prošlosedmične produkcije novih singlova, koju smo djelomično već predstavili u zasebnim tekstovima, za barometar smo izdvojili tri koja su urađena na engleskom jeziku. Iznimno, nećemo ih označiti našim standardnim markicama, jer je suština priče drugačija.

The Ricochet ft. Masha: Cold Hard Heart

Iza projekta nazvanog The Ricochet stoji sarajevski muzičar Vedran Vladić, kojemu je pjesma “Cold Hard Heart” prvi autorski rad i o kojemu više ništa ne znamo. No, obol mu je dala gostujuća pjevačica Masha Hubijer (Maša Stojanović), poznata, pak, uglavnom kao supruga sve popularnog srbijanskog muzičara Marka Louisa. Vedran je autor muzike i teksta, svira gitare i pjeva, dok je Marko obavio, svirao cajoon, bubnjeve i klavijature, te pjevao prateće vokale.

Americana pop country broj je vrlo dobar i još zanimljiviji kao rijedak žanrovski primjerak u trenutnoj bh. produkciji, samo su nejasne autorove ambicije. U globalne sumnjamo, a za domaću publiku pjesma na engleskom će, nažalost, imati ograničen domet.

Ketpool: Hamming

Ketpool je novi synth pop iz Prijedora (čine ga Siniša Aleksić – DJ programming, Lana Soldat – vokal, Hari Arnautović – gitara i Ivan Majstorović – bas), a u nepune dvije godine izbacili su, u vlastitoj produkciji, singlove ”Blue Boogie” (koji je za naše prilike ostvario zavidnih 11.500 pregleda), ”Bizarre Luck” te najnoviji ”Hamming”.

Ako je o talentu riječ, četvorka ga ima. Ako je ‘biti drugačiji’ glavni cilj, na bh. sceni to jesu, jer electro-synth-pop tu još nije trend. Ako su u pitanju ambicije puno veće od lokalnih, što sami tvrde, čak ni tada pjevanje na engleskom nije najjači adut. Tonsko-tehnička produkcija ovog žanra je među najzahtjevnijima i bend koji je daleko od očiju manistream medija mora ponuditi puno više da bi takve želje ostvario. U tome, nažalost, malo pomaže stav da ”nove tehnologije i bujanje internetskih servisa, odnosno društvenih mreža mogu u makar početni ravnopravan položaj staviti i kreativce daleko od velikih studija, diskografskih kuća i mainstream medija”, jer je internet i džungla iz koje se ne može izaći, među ostalim, bez puno agresivnijeg PR-a.

Tiani: Bad Enough For You

Pjevačica i autorica Tiani ima sve što The Ricochet i Ketpool nemaju: živi i radi na relaciji Hrvatska-Italija-SAD-Engleska, iza sebe ima veliku svjetsku diskografsku kuću i od debitantskog sinla ”All Of Me” od prije godinu dana do najnovijeg četvrtog ”Bad Enough For You” ima veliku mašineriju iza sebe, koja pjesme pažljivo raspoređuje po velikim internetskim kanalima, producira video spotove na svjetskom nivou, radi besprijekoran PR.

Bjelosvjetski ring je nemilosrdan i sve navedeno, pa ni pjesme koje zvuče svjetski, ne mora donijeti Tiani veliku internacionalnu karijeru, ali potencijal i šansa bar postoje i možda se poslože odgovarajuće kockice.

A tek poslije četiri ‘engleska’ singla Tiani najavljuje i prvu kolaboraciju s jednom glazbenicom iz Hrvatske. Razlika u odnosu na prethodne priče je jasna.