Nisville-Drive-in-Movie

Nišville i filmovi u tradiciji Drive-in kina iz 1950-ih

Film & Foto & TV Show Time

Ovogodišnje izdanje Nišville jazz festivala, bez obzira na ranije spominjane probleme finansiranja, programski sadržaj i dalje razvija do svjetskih razina.

Povremeno se u vezi s ponekim velikim, zaista svjetski vrijednim festivalom na ovim prostorima, kao što u jazz zajednici jeste Nišville, pojavi vijest poput one vezane upravo za ovaj festival, prije par godina (Nišville opet pod znakom pitanja?).

Jedino rješenje je nastaviti još jače i još bolje, a to čini ovogodišnje 34. izdanje čuvenog niškog festivala, čiji organizator objavljuje: više od 100 dugometražnih i kratkih igranih i dokumentarnih muzičkih filmova će biti prikazano prije i tokom smotre na više atraktivnih lokacija niške Tvrđave.

Naime, pored već poznatih Movie scene i Kristina scene, na kojoj jazz pijanisti improviziraju na zadane nijeme filmove, poseban je i Drive-In Movie Nisville, kino popularnu u 1950-im godinama, u kojem publika filmove gleda iz svojih automobila, a za festival će biti uređeno na na parkingu niške auto pijace.

Kako je objavljeno, internacionalni konkurs je u toku i već se prijavio veliki broj autora iz 30 zemalja.