bajaga-pepertuum jazzile-beth hart

Beogradski decembarski koncertni kalendar, vol 1

Muzika - regija Show Time

Bajaga i Instruktori, Beth Hart, Perpetuum Jazzile, Đorđe Balašević, Nouvelle Vague… dio je iznimno bogatog koncertnog decembra u Beogradu.

01. 12. Štark Arena – BAJAGA I INSTRUKTORI

Promocija novog albuma “U sali lom” sigurno će biti i u najvećoj dvorani na Balkanu – pravi lom! Bajaga od 2005. nije svirao u Areni, koju je tada napunio sa više od 17000 prodatih karata. Velike solo koncerte u Beogradu imao je na Kalemegdanu 2013. i u Bašti SKC-a 2017., a sada se vraća na velika vrata u veliku dvoranu.

01. 12. Elektropionir – Ex REVOLVERI

Važna napomena: na ovom koncertu grupa snima live album “The Best of Ex Revolveri 1994-2019″ i njegov izlazak najavljuje za kraj marta 2019. pod etiketom Odličan hrčak, izdavačke kuće koja je početkom ove godine izdala i njihov album ”Izvan okvira”. Koncert je istovremeno proslava 25 godina (ne)postojanja benda.

01. 12. Sava centar – PERPETUUM JAZZILE

Svjetska vokalna ekstaza po prvi put u Beogradu! Jedna od najspektakularnijih i najvećih vokalnih grupa na svijetu, koja dolazi iz Slovenije, ima repertoar sastavljen od jedinstvenih vokalnih aranžmana poznatih svjetskih muzičkih dragulja – Abba, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees i brojni drugi.

01. 12. Dom omladine -ILHAN ERSAHIN “BELGRADE SESSIONS”

Jedan od najznačajnijih savremenih muzičara koji radi na širokom prostoru globalnog underground clubbinga, Ilhan je turskog porijekla, odrastao u Švedskoj i vlasnik je uticajnog njujorškog kluba Nublu. Njegov projekat ”Istanbul Sessions” oduševio je publiku prošle godine, na 33. Beogradskom džez festivalu, kad je tokom duge noći držao na nogama do sitnih sati sve koji su se zatekli u sali Amerikana Doma omladine Beograda, gdje nastupa i sada.

02./04./06./07./09. 12. Kombank dvorana – ĐORĐE BALAŠEVIĆ

Ranije, u jednom danu, bez ijedne reklame rasprodao je Štark Arenu sa 20 000 mjesta. Sada, na intimnijem prostoru, Balašević je kao od šale rasprodao 5 koncerata “Kalendar mog detinjstva’’, koji je već neko vrijeme veliki hit show u cijeloj regiji.

02. 12. Hala sportova – BETH HART

Čuvena blues rock dama oduševila je Beograđane u novembru 2017. i sada se vraća na isto mjesto da ponovo podijeli s publikom savršeno raspoloženje i divnu energiju. Komunikativna, uvijek vanserijski raspoložena, divan glas, pjesme koje ispunjavaju, sve to čeka njene fanove koji će od prvog takta plesati i pjevati sa ovom blues divom.

beth_hart

02. 12. Sava centar – NAJBOLJE SA NIŠVILA

U velikoj dvorani nastupaju Nišville Big Band sa dirigentom Dr. Dragoslavom B. Petrovićem, Eyot, najbolji srpski jazz sastav u međunarodnim okvirima, legendarna grupa Gipsy Kings sa osnivačem Pakom Balardom, a u foajeu Sava centra su Nišville Youth Orchestra i Jayus Jazz, sekstet koji će otvoriti naredno, jubilarno 25. izdanje Nišville jazz festivala.

03./06./18. 12. Sava centar – ŽELJKO JOKSIMOVIĆ

Projekat ‘’Dva sveta’’, swing obrade kultnih pjesama, ovog puta je repertoar koji se za sada drži u tajnosti, ali se zna da uklčjučuje novi hit singl “Menjaj pesmu”. Treću godinu zaredom Joksimović puni dvoranu Sava centra, a prošle 2017. rasprodao je čak 5 koncerata, dok za sada, “samo” tri!

03. 12. Velika sala Kolarčeve zadužbine – JOVAN KOLUNDŽIJA

Koncertom na Kolarcu proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija nastavlja jednu od najdužih koncertnih tradicija u zemlji i regionu, a na koncertu ‘’Magija klasike’’ nastupa u pratnji sestre i istaknute pijanistkinje Nade Kolundžije i mladog pijaniste Nikole Zaringera.

03. 12. Dom omladine – TIGER LILLIES

Britanski kamerni kabare trio u Beograd dolaze poslije deset godina od prvog nastupa, sa novim programom neobičnog naziva “Đavolovo igralište /Devil’s Fairground”. Jedinstveni spoj magije pozorišta i koncerta za sve one koji od svirke očekuju mnogo više. U kombinaciji elemenata cirkuske i romske muzike, atmosfere predratnog Berlina, motiva iz “Opere za 3 groša” sa modernim temama, The Tiger Lilies su stvorili autentičan umjetnički pristup na granici pozorišnog i muzičkog izraza, koji nema pandan na sceni.

Mando Diao
Mando Diao

07. 12. Hala sportova Ranko Žeravica – MANDO DIAO

Švedska indie rock grupa prvi put u Beogradu, a drugi put u Srbiji, jer su već nastupali na Exitu. Mando Diao su počeli da stvaraju 1999.godine i snimili su 8 studijskih albuma. Veliku popularnost na ovim prostorima stekli su nakon izlaska albuma ‘’Give Me Fire!“ (2009.) i hitova bez kojih se nije mogao zamisliti dobar provod – „Dance With Somebody“ i „Gloria“. Njihov nastup na Exitu 2010. ostavio je jak utisak publiku, koja i od ovog koncerta očekuje energičnu noć.

08. 12. Studentski kulturni centar (SKC) – ZEMLJA GRUVA

Neobična pop grupa slavi 10 godina ovim koncertom! Po objavljivanju debi albuma i hitova “Najlepše želje” i “Nisam znala da sam ovo htela”, odmah je prepoznata kao pionir novog pop zvuka, ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Autentični bend sa ženskim vokalima, vlasnici hitova “Jednom je sada”, “Sudopera”, “U opasnosti”, obećevaju novi vrhunski provod.

08.12. Fabrika Novi Sad – THE DOORS TRIBUTE

Tribute bend posvećen Dorsima već je gostovao u Beogradu krajem 2016. i bio je zaista izvanredan, posebno što je njihov pjevač gotovo identičan Jimu Morrisonu. Tada su natupili pred prepunom dvoranom, što se očekuje I u Novom Sadu.

09. 12. Klub Wurst Platz – PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI

Zabavni i komični frontmen Igor Blažević Blaža sa bendom obilježava 20 godina od izlaska albuma “Sex, droga i Bodiroga” i to besplatnim koncertom. Pored skoro svih pjesama sa ovog albuma, Blaža i Kljunovi će odsvirati i svoje ostale najveće hitove, uz dodatna iznenađenja.

09. 12. Hangar Luka Neograd – NOUVELLE VAGUE

Čuveni francuski bossa-nova sastav ponovo je u Beogradu, nakon nekoliko uspješnih gostovanja u neobičnim prostorima i klubovima koji nisu uvijek predviđeni za muziku. Svojim obradama oni najznačajnijim periodima iz istorije rock and rolla daju novi šarm, obilježen sa dvije pjevačice specifičnog tihog, blagog, umirujućeg vokala.

Izbor: Ivan Makragić

Nastavlja se…

Nouvelle Vague