Nobel Peace Prize Concert-2016

Sliči lošoj šali – za koncert poslije dodjele Nobela nema novca

Muzika - svijet Show Time

Nobel Peace Prize Concert, muzički program koji se dan poslije dodjele Nobela za mir priređuje u počast laureatima, prvi put je održan 1994. i tada su među sedam izvođača bili Sinéad O’Connor i izraelska zvijezda Ofra Haza.

U kasnijim godinama broj izvođača značajno je povećan (uz rekordnih 18 u 2010. godini) i među njima su bili Boyz II Men, Mariah Carey, Alanis Morissette, Phil Collins, Sting, Tina Turner, Bon Jovi, Moby, Destiny’s Child, Santana, Aretha Franklin, Robert Plant, Joss Stone, Duran Duran, John Legend, Simply Red, Rihanna, Alicia Keys, Diana Ross, Luis Fonsi, Kylie Minogue, Seal, Jason Derulo i nebrojene druge svjetske zvijezde, a program su vodila najveća imena glumačkog svijeta.

Nobel Peace Prize Concert 2008
Nobel Peace Prize Concert 2008

Ovih dana objavljeno je: Tradicionalni koncert poslije dodjele Nobelove nagrade za mir neće biti održan 11. 12. 2018. godine – zbog finansijskih poteškoća!

Zvuči poput loše šale, na kakve smo navikli u našim krajevima, gdje se za umjetnost, kulturu i zabavu organizatori svaki put nebesima mole da će naći sponzore ili da ranije ugovoreni neće odustati, kao što se u ovom slučaju dogodilo sa norveškim lancem supermarketa Rema 1000, koji je ”povukao svoje sponzorstvo, ostavljajući organizatore nesposobne da nadoknade izgubljeni iznos”.

Nobel za mir? Koga briga! Pored big brothera, multi talenata, zadruga i farmi. Tako da nismo jedini.

Naslovna fotografija: Sting na Nobel koncertu 2016.

Nobel Peace Price Concert 2009
Nobel Peace Price Concert 2009