Baščaršijske noći 2018: Mara, Marko Louis, Bajaga i Instruktori…

Muzika BiH Show Time

Ovogodišnje tradicionalne Baščaršijske noći u 23. izdanju počele su 1. 7. i nude 18 internacionalnih programa popa, rocka, jazza, modernog plesa, folklora i teatra.

Muzički gosti ovogodišnjeg festivala su Bajaga i Instruktori, Ahmet Erdogdular, Biljana Krstić, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Marko Louis, jazz sastav Goce Stevskovski SeptetNina Kraljić, Sanel Marić Mara, Sonja Radojković, a još će biti priređeni performans Balkan Dance Project Vol 3, Veče folklora Bosne i Hercegovine‘Noć sefardske kuhinje i sefardske romanse, te teatarske predstave Narodni poslanik, Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca, Lakonoga u čarobnoj šumi i Deportacija.

Programi festivala održavat će se u BKC-u, na Trgu Oslobođenja, platou ispred BBI centra (Trg djece Sarajeva), Domu Oružanih snaga BiH, Velikoj avliji Laure Papo Bohoreta (Muzej Jevreja), te na trgovima i ulicama Sarajeva.

Baščaršijske noći su počele koncertom Sarajevske filharmonije, 1. 7. u BKC-u, a iz programa u nastavku manifestacije izdvajamo sedam koncerata:

07. 7. Balkan dance project, Bosanski kulturni centar

13. 7. Biljana Krstić & Bistrik, velika dvorana BKC

19. 7. Nina Kraljić, koncert zagrebačke pop pjevačice u Galeriji BKC-a

20. 7. Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, koncert na Trgu oslobođenja

21. 7. Marko Louis na Trgu oslobođenja

26. 7. Sanel Marić Mara u Galeriji BKC-a predstavlja svoj prošlogodišnji album ”Kovilje”

27. 7. Bajaga i Instruktori ispred BBI centra

Za kraj ovogodišnjih Baščaršijskih noći, 28. 7. u velikoj dvorani BKC-a, predviđen je koncert jazz sastava Goce Stevskovski Septet. Stevskovski je jedan od najcjenjenijih bubnjara i perkusionista Makedonije i poznat po saradnji sa umjetnicima kao što su Kiril Đaikovski, Leb i sol, Arhangel, Last Expedition, Project Zlust, DNO, Nikola Kođabašia, Bodan Arsovski and Ezgija orchestra, Sarevski Quartet, Zoran Madžirov i drugi. Za rad na albumu “7 Stories” okupio je ekipu trenutno najboljih makedonskih jazz muzičara i taj materijal će predstaviti u Sarajevu.

Baščaršijske noći 07