Pulski sastav nemanja tvorac egzotičnog novog žanra pod nazivom Tarot Funk

Muzika - regija Nova ploča Show Time

Vrte ih u radijskim programima po cijelom svijetu, u Hrvatskoj se sve više spominju kao bend koji treba obavezno koncertno doživjeti i priliku da njihovu eklektičnu muziku upozna cijeli region dobili smo objavom njihovog albuma ”Tarot Funk”.

Muzika koja miješa zvuk Thai funka, duba i Afro-funka, anatolijskog (turskog) rocka sedamdesetih i kambodžanskog psych rocka šezdesetih uobličena je u jednom nekonvencionalnom i egzotičnom novom žanru pod nazivom – Tarot Funk!

Specifičnost mu daje to što su pjesme pisane za posebno odabrane Tarot karte, čija simbolika, zajedno s muzikom, stvara narativnu cjelinu koju je potrebdno da slušalac sam otkrije.

Spremni za novi izazov, za ”The World”?

Iza sastava nemanja (naziv se piše malim slovima) stoji pulski muzičar Luka Šipetić, a u njemu su još Matej Perić (bubanj), Karlo Lugarić (perkusije) Laura Matijašević (bass) i Leo Beslać (organ,synth), dok važnu ulogu ima Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone) koji kreira love video projekcije tokom koncerata benda.

Tarot Funk je Šipetić snimao sam, producirao i miksovao u kućici nedaleko od Pule u januaru 2019. Album je do sada predstavljen u radijskim emisijama posvećenim world i psihodeličnoj muzici u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Kipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji ,Italiji, Australiji i Španiji, a našao se i uključen u epizodi Bandcamp Weekly koja na homepageu Bandcampa promovira nove muzičke nade.

Tarot Funk je proglašen među desetak najboljih albuma godine od strane uglednih muzičkih publikacija i kritičara sa Balkana. Za sada je objavljen na digitalnim platformama pod etiketom Ammonite Records, a ovog mjeseca će se pojaviti i na gramofonskoj ploči.

Nemanja u Kset-u (foto Monika Bračević)
Nemanja u Kset-u (foto Monika Bračević)