Gretta_TomislavGoluban_TheGentleman

Novosti sa zapadne strane: Gretta, Goluban. Gentleman, oOo

Muzika - regija Show Time

Gretta svoj 5. album najavljuje 4. singlom, a izdanje čekamo u 3. mjesecu; znameniti zagorski blueser Tomislav Goluban priključuje se temama jednakopravnosti žena, The Gentleman je objavio prvi album, a oglasili su se i slovenski teško-alternativci oOo.

Gretta je peti studijski album ”Gravitacija’‘, čiji je izlazak zakazan za 24. 3. 2018., ranije najavila singlovima “Tobogan”, “Vatromet za kraj” i “Mali svijet”, pa je, za finiš, na red stigao i naslovni broj.

Zagrebačka ekipa – Chubi (vokal, gitara), Hrvoje (gitara), Robert (bubanj) i Kralj (bas gitara) – standardno zvuči moćno, pomalo U2-ovski, pa nakon izlaska albuma publika može očekivati intenzivniju seriju njihovih nastupa, također prepoznatljivo energičnih.

Tomislav Goluban: Phascogale (Jebiveter)

Veliki maestro malenog instrumenta, usnoharmonikaš Tomislav Goluban, donosi zanimljivu autorsku instrumentalnu muzičku temu, u kojoj se njegovom sjajnom sviranju i slide gitari priključuje brass-sekcija, a tema još zanimljivija – o jebivjetrima koji žene ljube i život im sjebaše.

”I dok još uvijek u Hrvatskoj i svijetu imamo situaciju da se žene za iste poslove često plaća manje nego muškarce, da ih se gleda kao slabiji spol i da sva ona emancipacija i jednakost padaju u vodu kad u javnosti budu preglasni oni koji su stavovima i vlastitom edukacijom zapeli negdje u srednjem vijeku – Goluban se ovim spotom za temu s njegovog zadnjeg albuma ”Kaj blues etno” prihvatio satire i ironiziranjem jednog jebivjetra – nesposobnog, lijenog i neodlučnog muškarca – odaje hommage ženama”, stoji u PR-u uz video.

Sve jasno i uz čisti užitak zbog muzike, obratite pažnju, ipak, i na priču.

I hrvatska scena sad ima svog ‘Toma Waitsa’

Prije dva mjeseca smo pisali: novi zagrebački kantautor Marko Lucijan Hrašćanec, a.k.a The Gentleman već je s prvom publiciranom pjesmom ”Crystal” privukao ”novinare koji slušaju muziku”, uz sugestiju da valja obratiti pažnju na ovog netipičnog poetskog melankolika.

Tada smo za ove dane najavili Gentlemanov prvi album ”Crystal” i on je 21. 2. i ugledao svjetlo dana na digitalnim servisima, a ovih dana izlazi i u fizičkom obliku pod etiketom Intek Music.

Osim The Gentlemana (vokal, gitara i aranžmani), na albumu kao gosti sudjeluju Dora Maganić i Ivana Čuljak (violine), Sara Parađiković (viola), Stin Lebar (čelo), Paulo Rušnov (harmonika), Rajnard Hraščanec (prateći vokal), Ivan Grobenski (noise gitara, bas, gitara) i zbor koji čine Antonia Mikas, Marina Čović, Nataša Torbarina, Natalija Šarlija, Kristina Ivandić i Simona Mravak.

Ukupno 11 autorskih pjesama su intimni umjetnički dijalozi između Gentlemana i pjesnikinje Mrs. Dulovsky.  Teško ih je svrstati pod jedan žanr, izmijenjuju se ovisno o atmosferi i karakteru teksta, ali ćemo, uvjetno, dodati – ako su u Srbiji, u liku i djelu Kralja Čačka, dobili ”srpskog Toma Waitsa”, sada se i u Hrvatskoj mogu pohvaliti svojom verzijom osebujnog američkog kantautora.

No, takve usporedbe bacaju pomalo sjenu na autentičnost i originalnost, a nju imaju i Kralj Čačka i The Gentleman, pa na paralele valja zaboraviti i njihovu muziku slušati otvorenog srca.

oOo – zumirajte svoj umni ”selfie”

Ljubljanski teško-akternativni oOo teden začenjajo z objavo desetega rednega albuma iz zbirke ”Zoom Yourself” s 23 novimi improvizacijami. Album zajema posnetke iz vaj od decembra 2017 do februarja 2018. Vaje so potekale po ustaljenem ritmu z nekaj novostmi. Tina je v zvočno sliko zopet upeljala bas kitaro, ki jo včasih igra samostojno, včasih skupaj z bobni. Mihael se je že dodobra seznanil z novimi klaviaturami (prejšnje še vedno iščemoOo). Žiga pa nove zvočne pokrajine razprostira z novimi efekti. Novost so tudi različni ksilofoni, ki se jih občasno dotakne vsak izmed nas. Album predstavlja drugo dejanje v letu, ko praznujemo 5 letnico svojega oOobstoOoja in poOotoOovanja po glasbenih pOokrajinah.

Sve vam je jasno? Ostaje samo da zaronite u muziku koja većini na prvo, drugo ili treće slušanje nije baš jasna, ali u tome i jeste fora – zašto bi u umjetnosti uvijek svima sve trebalo odmah biti bistro.

Link za slušanje ”Zoom Yourself”.

Pogledaj i ”Novosti sa istočne strane”