Sasa Lokner

Priča s povodom: Neka čudna vremena – rock muzičar, pa još zaslužni građanin

Brbljaonica Show Time

Uz dan grada Zemuna, među šest dobitnika Povelje za građanske zasluge sa medaljom ove godine se našao i rock klavijaturista Aleksandar Saša Lokner.

Svaki naš grad ima svoj dan i tim povodom dodjeljuje svoju redovnu godišnju nagradu zaslužnim građanima. A oni su po pravilu političari i privrednici. Poneko se i iz svijeta sporta ili rijetki humanista među njih ugura, dok su iz kulture zaslužni samo ‘ozbiljni umjetnici’.

Tek poput ekscesa, najvišu nagradu svog grada dobiju muzičari iz tzv. pop kulture, pa su tako Šestoaprilsku nagradu Sarajeva dobili – pradavno bilo – samo Indexi kolektivno (1978.) i Kemal Monteno (1981.), te poslije puno, puno godina još Dino Merlin (2017.).

U kratkom istraživanju o gradskim nagradama za muzičare u Hrvatskoj pronašli smo da je Miroslav Rus 2017. proglašen počasnim građaninom Topuskog, u Opatiji je Elvis Stanić 1998. nagrađen za popularizaciju popa, rocka i jazza, te Ivo Robić 2002. posthumno dobio nagradu za životno djelo, a u Zagrebu su najvišu gradsku nagradu u ovom mileniju dobili samo pjevač Stjepan Đimi Stanić, ove godine, te Gabi Novak u 2016. Dodajmo, ipak, da je ove godine Oliver Dragojević posthumno imenovan počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

Ni u Srbiji pop muzičari nisu puno ‘ugledniji’. U popisu beogradskih Oktobarskih nagrada nema ni jednoga (ali je Kornelije Kovač 1972. dobio ”utješnu” spomen-plaketu), a nema ih isto tako ni među dobitnicima novosadske Oktobarske nagrade.

U ovom kontekstu vijest iz Zemuna zvuči skoro nevjerovatno: rock klavijaturista Aleksandar Saša Lokner dobitnik je ovogodišnje najviše gradske nagrade, Povelje za građanske zasluge sa medaljom – Zaslužni građanin Zemuna.

Zemun, Sasa Lokner
Saša Lokner, u sredini

Nekadašnji ‘gastarbajterski’ član niške rock grupe Galija, a od 1985. klavijaturista u grupi Bajaga i Instruktori, vrhunski muzičar koji je svirao na brojnim albumima drugih izvođača (Dejan Cukić, YU grupa, Električni orgazam, Piloti, Partibrejkers, Boris Novković, Viktorija, Riblja čorba i drugi), autor nekih posebnih projekata (album ”Naos” sa Lazom Ristovskim i samostalni album “Evropa elektro express”) postao je tako prvi rock muzičar u Srbiji  koji ima zvanične građanske zasluge.

Za kompletniju sliku ove priče s povodom, dodajmo i epizodu o državnim nagradama pop muzičarima.

Ona se u Srbiji dodjeljuje kao ”Sretenjski orden” prvog, drugog i trećeg stepena za zasluge u javnim, privrednim, kulturnim, prosvjetnim, sportskim i humanitarnim djelatnostima, a među ‘neozbiljnim’ muzičarima taj orden (trećeg stepena) dobio je samo Đorđe Marjanović, 2015. godine.

Hrvatski ekvivalent je državno odlikovanje ”Red Danice hrvatske koji se dodjeljuje od 1995. i dobili su ga Karlo Metikoš, Arsen Dedić, Elvis Stanić, Ivo Pogorelić, Tony Cetinski, Josipa Lisac, Ivica Krajač, Pero Gotovac.

BiH je tek 2003. godine i službeno dobila Zakon o odlikovanjima, no do sada, prtema dostupnim podacima, “Predsjedništvo BiH nije nikad dodijelilo državni orden pojedincu ili instituciji”.