Zdenka-Luce-Mia-Bobo-Bukowskee

Još jedan netipičan i zanimljiv program Zagrebačkog festavala

Muzika - regija Show Time

Za 66. izdanje Zagrebačkog festivala, koje će biti priređeno u januaru 2019., odabrana je 21 nova pjesma i opet će to biti i zanimljivo šarolik i netipičan program za standarde festivala ‘lakih nota’.

Svako razdoblje u popularnoj muzici obilježavali su različiti trendovi. Tako su u nas, od 1960-ih do 80-ih, bujali i dominirali šlagerski festivali, koji su obilno ‘hranili’ radijske programe sezonskim hitovima, ali i u naslijeđe ostavljali brojne klasike, ponekad sudbonosne i za autore i izvođače. U to su se vrijeme dobrim dijelom kroz festivale uzdizale karijere Đorđa Marjanovića, Olivera Dragojevića, Indexa, Kemala Montena, Tereze Kesovija i nebrojenih zvijezda koje su vladale scenom.

Za ovo vrijeme takvi festivali su prično anakroni. Drugim riječima, smisla imaju samo ako se programski moderniziraju.

Upravo je to bila ideja vodilja s kojom je 2013. revitaliziran Zagrebački festival pod vodstvom Ante Pecotića, a kada je na njegovo mjesto umjetničkog direktora 2016. došao Neno Belan, duh modernog je postao još intenzivniji. Pokazuje to i treći festival kojeg on vodi, a ukupno 66. izdanje Zagreb Festa, koje će biti održano u januaru sljedeće godine.

Zajedno s uredničkom ekipom (Tomislav Štengl, Ivan Pešut, Dario Terzin, Zvonimir Mandić, Davor Drezga) složio je program u kojem su i neki pjevački veterani poput 74-godišnje Zdenke Kovačiček i Alena Vitasovića (čime je izbjegnuta česta pogreška da se modernizacijom briše tradicija) i neke nove kantautorske senzacije kao što su Mia Dimšić i Luce, i različite stilske varijacije pop rocka, kao indie usmjerenog slavonskog Fluentesa, šanson-kabarea kojeg izvodi BoBo udružen ovaj put sa Sašom TBF Antićem ili Tibora Karamehmedovića iz dubrovačkog Silentea u solo nastupu.

Od izabranih finalista spomenimo i Bukowskee, solo projekt Emira Bukovice, lidera rock grupe The Frozen Camels, koji će se u Zagrebu poredstaviti s tek drugom pjesmom iz svoje nove radionice, a naročito vrijedan detalj ističe umjetnički direktor festivala, Neno Belan: Posebno me veseli značajna zastupljenost mladih kantautora, pogotovo kantautorica.

Kao što rekosmo, takav Zagrebački festival ima smisla, čak i prije nego što smo čuli odabrane pjesme, koje će, inače, publici biti predstavljane od 1. 12. u radijskim programima.

Sve odabrane pjesme 66. Zagrebačkog festivala (abecednim redom izvođača):

Alen VitasovićČudesna noć
Anna MoorSvjetovi
Antonela DokoSve osim nas
Bobo feat. Saša AntićE, moj Damire
BukowskeeAmman
Damir Kedžo – Srce mi umire za njom
Emina ArapovićSuze okrenute prema nebu
FluentesBez riječi
FrankaTajno
Igor DelačIstina u tami
Iva ĆurićGdje je sad ljubav
Jelena Radan i bivše članice LadaricaSamo me ljubi
LuceČežnja
Marko ToljaSve što nisam ja
Mia DimšićOvaj grad
Nikolina TomljanovićDanas je ljubav
Nina KraljićLava
NoA feat. Lea MijatovićPogled kao plamen
Pravila Igre – Baš kad mi ne treba
TiborVrati nas doma
Zdenka KovačićekJutarnja frka