Divlje-Jagode-Aerodrom

Kapitalna izdanja: digitalno remasterirani opusi Divljih jagoda i Aerodroma

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Croatia Records, diskografska kuća s najvećom muzičkom arhivom na ovim prostorima priredila je dva kapitalna projekta – remasterirana izdanja 12 albuma Divljih jagoda i Zeleta Lipovače, te 5 albuma Aerodroma u ediciji ‘Original Album Collection’.

Kad je u pitanju hard rock i heavy metal, Divlje jagode su prvi sastav u regiji koji je stekao veliku slavu na našim područjima, ali i izvan regije. Njihov žestoki i inovativan zvuk koji se može usporediti sa svjetskom rock scenom koju su tada činili Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple i drugi. Štoviše, s nekima od njih Zele Lipovača, osnivač, frontmen i gitarist Divljih jagoda, i danas ostvaruje kontakte, dok je tijekom karijere i surađivao s pjevačem Black Sabbatha, Tonyjem Martinom. Virtuozno sviranje gitare i boravak u eminentnim svjetskim studijima Zeletu su donijeli titulu jednog od najvažnijih gitarista u ovom dijelu Europe. Osim naših prostora, Divlje jagode su se 1987. godine odvažile izaći iz naših okvira i objaviti album na engleskom jeziku “Wild Strawberries”, zbog čega je Zeletu drugi dom bio London.

U karijeri, koja sada traje više od 40 godina, Divlje jagode su postale sinonim za rock i heavy metal te i dalje izazivaju veliku pažnju publike na koju god pozornicu stupili.

U prodaji su dva izdanja “Original Album Collection” s ukupno 12 albuma Divljih jagoda i Zele Lipovače.

Vol 1. sadrži “Divlje jagode” (1978.), “Stakleni hotel” (1981.), “Motori” (1982.), “Čarobnjaci” (1983.), “Vatra” (1985.) i “Wild Strawberries” (1987.), a Vol 2. uključuje albume “Konji” (1988.), “Zele – Magic Love” (1993.), “Labude kad rata ne bude” (1994.), “Sto vjekova” (1997.), “Od neba do neba” (2003.) i “Biodinamička ljubav” (2013.).

Aerodrom je još jedna grupa koja je posebno obilježila rock scenu krajem sedamdesetih i prve polovice osamdesetih godina prošlog stoljeća i njen opus se, također, našao u ediciji “Original Album Collection” s pet digitalno remasteriranih albuma.

“Jura je istinski roker i rock pjesnik (premda će ga društvo mrtvih pjesnika kao i većinu rokera držati tek za tekstopisca), čija ljubav prolazi svakojaka iskušenja. Ona propitkuje ljudskost, ljudske slabosti i vrline, pa i vlastite, izlažući se sudu javnosti. Junaci ove diskobiografije, usprkos svemu, lijepo su starili ovih 40 godina. Možda nisu zasjeli na vrhunac rokerske piramide kao vršnjaci im iz Parnog valjka i Prljavog kazališta, ali zajedno s njima u njezinim su temeljima. I traju.” – napisao je Siniša Škarica u knjižici izdanja i jasno naznačuje da bez Aerodroma hrvatska i regionalna rock scena ne bi bila ista.

Albumi “Kad misli mi vrludaju” (1979.), “Tango bango” (1981.), “Obične ljubavne pjesme” (1982.), “Dukat i pribadače” (1984.) i “Trojica u mraku” (1986.) dio su ove edicije “Original Album Collection” grupe Aerodrom kao podsjetnik na njihovo stvaralaštvo koje je obilježilo i danas obilježava živote nekoliko generacija.