Odlična prognoza vremena za one koji ne uživaju u zimi

21. vijek Naučno (ne)dokazano

Jedan od najpopularnijih i po mnogima najpreciznijih meteoreoloških servisa, AccuWeather, objavio je dugoročnu vremensku prognozu za nadolazeću zimu na našem kontinentu. Kako stvari stoje, nas na Balkanu očekuje blaga, topla i sušna zima bez mnogo snijega.

Na području Balkana i jugoistočne Europe AccuWeather prognozira iznadprosječne temperature i ispodprosječnu količinu padavina. Jedino su u Grčkoj mogući prodori hladnog zraka i obilne kiše. U ostatku Europe očekuju se prodori hladnog zraka s istoka, no oni će kratki i slabijeg intenziteta nego proteklih godina, prenosi 24sata.

Za sjever Europe predviđaju jake oluje s orkanskim vjetrovima i obilnom kišom, a to se odnosi i na Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju koju se mora pripremiti na opasnost od poplave i probleme u prometu.

Prema projekcijama AccuWeathera, najviše oluja bit će na području Cardiffa, Manchestera, Belfasta i Glasgowa.

Prava zima očekuje se u Finskoj i Ukrajini zbog sibirske anticiklone koja bi mogla donijeti sibirsku hladnoću na istok kontinenta i prevladati snažne atlantske ciklone koje će na veći dio Europe donositi topliji zrak.

Obilnih kiša bit će i na području Njemačke i Francuske, gdje bi tijekom prosinca moglo biti jakih oluja, dok će početak sljedeće godine ipak donijeti stabilnije vrijeme.

Na istoku Europe bit će prodora hladnog zraka koji će tamo donijeti iznadprosječno niske temperature u tom dijelu kontinenta. 

Balkan bez puno ovakvih slika ove zime?