Week 41/2018: Galija, Jana, Barbara, Vatra, Goluban, CDC

Nova ploča Show Time

Kombinacija veterana i novih imena, a svi zajedno čine jednu od uzbudljivijih diskografskih sedmica u ovoj godini.

Galija: Nešto me goni

Pjesma “Nešto me goni” novi je video singl s albuma Galije “U raju iznad oblaka”, a spot je snimljen u Los Angelesu na lokacijama Downtown, Santa Monica i Malibu. Još jedan broj koji pokazuje da je vrijedilo čekati čak osam godina na novi album.

Jana Vuković: Ćutanje

Jana Vuković je mlada beogradska kantautorica koja debitira na pop sceni s prvim singlom ”Ćutanje”, čiji electro-pop soul ugođaj i artističku formu vrlo adekvatno ilustriraju prostori u kojima je spot snimljen – Fakultet dramskih umetnosti i Muzej iluzija. Janu neki možda pamte kao sudionicu pjevačkog nadmetanja X Factor Adria, prije četiri godine, no s prvom autorskom pjesmom predstavlja se u nekom sasvim drugačijem, ozbiljnijem svijetu.

Barbara: Men

Istrijanka Barbara Munjas je prije radila s bendom Barbari, pa formirala novi Calligraphy, iako u posljednje vrijeme svoj novi materijal često izvodi i sama. Pjesmu “Men” snimila je sa bendom, čiju postavu čine Alen Bernobić (klavijature), Marko Kalčić (bas gitara) i Goran Salvi (bubanj).

Kad u moru jedna-drugoj-nalik pjesama čujete ovaj njen indie pop / art rock, mora vas dignuti količina energije u njoj, vibracija koju ne treba tumačiti već joj se prepustiti. Extra. Jedva čekamo izlazak cijelog novog materijala.

Crni Dani Cerna: Istinom

Crni dani CERN-a, alter post-rock sastav iz Lukavac nadomak Tuzle (BiH), poput neobičnog naziva benda ima i netipičan stil za okruženje u kojem radi. Sličnih alternativaca nema baš puno u BiH, pa podršku dobivaju od nezavisnih labela poput znamenitog ”Slušaj najglasnije”, koji im je objavio prvi EP. Singl “Istinom” je dio materijala koji bend priprema za drugi album i sniman je u Studiju Muzičke produkcije BHRT, pod producentskom palicom Adnana Mušanovića, što bismo voljeli tumačiti kao prekretnicu – poticaj od velike medijske kuće. Koji su svakako zaslužili.

Tomislav Goluban: Locked Heart

Znameniti zagorski blues usnoharmonikaš Tomislav Goluban u svojih dvadesetak godina na sceni stigao je već do desetog studijskog izdanja, što je nadprosječna produktivnost. Singl “Locked Heart” je prvi s tog izdanja čiji se izlazak čeka i naziv mu je ”Chicago Rambler”. Snimljen je početkom godine, kao što i samo ime kaže, u Chicagu, a singl je i prvi u njegovoj karijeri koji je simultano objavljen u SAD i Hrvatskoj. Šta reći o njemu? Blues klasika, beskrajno uzbudljiva za poklonike žanra, kojih je, nažalost, još uvijek (pre)malo kod nas. Ali je itekako živahan u brojnim domaćim tumačenjima, najčešće u Zagrebu, Splitu i Beogradu.

Vatra: Ukleti Holandez

Prošlo je osam mjeseci otkada je Vatrin duet sa Massimom ‘Nama se nikud ne žuri’ zaplovio eterima i u međuvremenu su snimili novi broj ”Ukleti Holandez”.

Uglavnom je nevažno gdje je spot snimljen, ali u ovom slučaju ima smisla spomenuti da je Vatrin dijelom urađen u kući u Gospiću, u kojoj je lider benda, Ivan Dečak, provodio ljetne praznike za vrijeme djetinjstva. ”U toj kući sam prvi puta čuo ploče Doorsa, Stonesa, Floyda, pročitao knjigu ‘Bludni sin’ Charlesa Bukowskog, a sve me je to zapravo privuklo glazbi. Ovaj je spot samo malo vraćanja dugova toj kući i čaroliji koju i danas nosim u sebi”, objasnio je Dečak. S tom podlogom pjesma vrijedi poreza na dodanu vrijednost.