Week 28/2018: Zanimljivi BH noviteti i ‘okej’ pjesme iz regiona

Nova ploča Show Time

Čak tri ‘extra’ broja. Adi Selimović i Holographic Human Element i dalje sjajno ‘brane boje’ nove BH scene, dok iz Hrvatske i Srbije izdvajamo nekoliko također vrlo dobrih i odličnih brojeva.

Adi Selimović: Rocameca

Adis Selimović, frontmen tuzlanskog elektro pop benda Univerzitet Angele Merkel, sada u novoj solo ulozi predstavlja prvi samostalni singl. Zvuči originalno i ‘pomaknuto’ poput tema UAM-a, premda je na sasvim drugačijem terenu – Adi nam otkriva indijanski plemenski ples rocameca i koristi ga za simbol teme o malim sobama i velikim srcima (jedini stih pjesme Small Rooms, Big Hearts), što objašnjava stavom: Ja uvijek mislim da su naše sobe male, a srca velika, zato moramo ostati skromni i ponizni, to je vrlina koju moramo čuvati kao narod, sačuvati razum, znati limite. Adiju Selimoviću kao autoru muzike i teksta priključio se Đani Pervan u kreaciji aranžmana, a produkciju i mastering obavio je Michael Schwabe, producent Robina Schulza.

HHE: Snowdrop

Jedinstveni travnički post punk alternativci Holographic Human Elemenit nepunu godinu poslije objave debitantskog albuma ‘Philophobia’ predstavlja novi broj, čiji su video završili mjesecima nakon inicijalne ideje, mnogih promjena i svladavanja tajni kamere i softvera, da bi dobili animirani spot kakav su željeli. Autorica priče i rediteljica je klavijaturistica benda Tihana Martinović, lutkama, animacijom, programima i snimanjem bavili su se bubnjar Ajdin Škulj i gitarista Adnan Đonlić, a ekipu su još činili Adin Pinjo (kamera), Beržih Adžaip (kamera tripod) i Sifet Baručija (svjetlo), dok je snimak pjesme, urađen u travničkom Alter Art studiju, masterizirao Darko Saračević.

Ničim Iskazan = Iskaz ft. Ničim izazvan: Oke, okej

Pančevačka hip-hop/rock/dubstep/ragga grupa Iskaz, udružena sa gostujućim beogradskim pop rock bendom Ničim izazvan postala je jednokratna super-grupa Ničim Izazvan. Na muziku Iskazovog MC-a Zorana Stefanova tekst su zajedno uradili Stefanov, te dvojac iz postave Ničim izazvan, pjevač Boris Bakalov i gitarista Bojan Gluvajić. Rezultat – pjesma koja je zavrijedila etiketu ‘extra’.

Gramofon Banda: Boje

Ugodna balada stiže iz neobičnog zagrebačkog akustičarskog kolektiva, kojeg pod imenom Gramofon Banda čine Marijeta Gregov (vokal), Ante Grossi (vokal, piano, akustična gitara), Domagoj Keča (akustična gitara), Mario Kopecki (bas) i Nikola Bashota (bubnjevi, vokal), a neobični su jer veliki dio svoje muzičke karijere provode svirajući na kruzeru u Baltičkome moru, izvodeći evergreene, retro rock and roll, soul… Ranije su pažnju privukli zanimljivim obradama pjesama Arsena Dedića i Zrinka Tutića, dok su “Boje” jedna od njihovih autorskih pjesama (Marijeta – tekst, Ante – muzika), pokazujući potencijal koji će valjda više koristiti kada uplove u mirnije vode.

S.A.R.S.: Teško je

Pola godine poslije brojeva ”Živim na Balkanu” i ”Ljubav umire”, S.A.R.S. ima novu pjesmu u susret novom albumu. Snimljena je uživo u zemunskom studiju Qvart, ne izlazi bitno iz okvira njihovog prepoznatljivog stila i angažiranih tema kojima se bave (Teško je, nikada teže, loša karma kad te prati, teško je, al’ nema veze, znam da jednom mora stati), ali je nešto tvrđa od prethodnih, sa zapaženim vokalnim dionicama Žarka i Sanje i kratkom gitarskom solažom Aleksandra Lukovića.

Robert Čavlović Charlie: Oči boji nebom

On je 22-godišnji kantautor iz Zagreba, školovao se kao violončelista, samoinicijativno je počeo svirati gitaru, pjevati i komponirati pjesme, prva scenska iskustva stekao je sa pop bendom i sada počeo graditi solo karijeru, predstavljajući prvi samostalni singl. Vrlo obećavajuće.