Preporuka: Novi bh. singlovi s potpisima bihaćkog Luddita i sarajevskih punkera S.P.U.K.

Muzika BiH Show Time

I Luddit i SP.U.K. zamislili su da ove godine objave debitantske albume. Samo niko na planetu nije mogao zamisliti na kakav košmar će izaći ova 2020. No, kad već nema albuma, bendovi rade bar singlove.

Album planiramo izbaciti do ljeta 2020. godine, zapisao je Luddit na svojoj interenetskoj stranici prije nego je prošlog ljeta predstavio premijerni singl ”Taman”.

Naš redakcijski stav da bihaćka fussion grupa – malo rocka, malo bluesa, mrva punka – predstavlja iznimno osvježenje itekako vrijedno ne samo lokalne već regionalne pažnje, branimo i poslije njihovog najnovijeg, petog singla ”Komšijska”.

Muzički stil je najbliži njihovoj prvoj pjesmi, a stihovi? Oni su grandiozni adut Luddita, čija svaka priča je kratka poetska novela naše svakidašnjice i u kojoj uvijek poentiraju stihovima nad kojima se valja zamisliti. U ”Komšijskoj” oni glase: Pamet je toliko kratka da je nema i ulice su prepune ljudi a čovika nema.

U novoj Ludditovoj pjesmi gostuju Saša TBF Antić i Lejla Dolores Chopin, lokalna cura sjajnoga glasa, čije različite vokalne interpretacije nisu suprotstavljene, nego se upečatljivo dopunjuju.

Desetka za ”Komšije”!

Sreća Pojedinca, Uspjeh Kolektiva ili S.P.U.K.) sarajevska je punk trojka sa osmogodišnjim stažom, a sami kažu da koketiraju sa alter rock i reggae stilovima.

Puno su svirali, samostalno i na festivalskim događajima i izvodili obrade, ali i brojne autorske pjesme, koje do sada nisu snimili. Zapravo, u jesen 2019. su započeli snimati prvi album – i od korone dobili pozdrav s najljepšim željama.

Dakle, Sreća Pojedinca zavisila je od neuspjeha kolektiva da riješi izazove pandemije, pa je i sarajevski bend prešao na topli pogon rada od kuće. Rezultat je demo-snimak pjesme ”Teorija boli” koji je urađen krajem ljeta u kancelariji njihovog basiste.

U grad su izašli tek da na ulicama Sarajeva snime spot, uz čiju je objavu S.P.U.K. napisao: Ovaj uradak je naš mali doprinos preživljavanju bosanskohercegovačke alternativne scene u uslovima pandemije. Željeli smo dokazati, prije svega sebi, a onda i drugima, da je stvaranje i sviranje moguće u svim uslovima, samo je potrebna volja i ljubav prema muzici koja za nas ne predstavlja niti zaradu, niti ambiciju za ostvarenjem nekakve karijere, već isključivo način života, bez kojeg ne bi bili ono što jesmo.