Jeremiahs

Istarski praznik bluesa – deseti Croatian Blues Challenge

Muzika - regija Show Time

Od 12. do 27. 10. Istra ponovo postaje epicentar hrvatskog bluesa! U tom razdoblju će se u pulskom i labinskom Rock Caffeu održati čak sedam blues koncerata vrhunskih izvođača.

Zagrijavanje za glavni događaj – jubilarni, deseti Croatian Blues Challenge – počinje mini-turnejama Zambe i Sunnysidersa.

Zamba, blues-rock sastav iz Duge Rese, kojeg predvodi virtuozni gitarista Boris Dugi-Novački Zamba, nastupa u petak (12. 10.) u Rock Caffeu Pula, a dan kasnije (13. 10.) sviraju i u labinskom Rock Caffeu. Zamba je pobijedio na petom Croatian Blues Challengeu, predstavljao hrvatski blues na International Blues Challengeu u Memphisu te na European Blues Challengeu u Italiji. Objavio je hvaljeni autorski album “Home” (Spona, 2015.) te nastupio na brojnim koncertima po Hrvatskoj i Europi.

Vikend poslije (19. i 20. 10.), Istru će posjetiti splitsko-zagrebački blueseri Sunnysiders, koji intenzivno promoviraju “Click Play“, album što je doživio odlične međunarodne kritike i našao se na nekoliko EU-USA top lista, nošen istoimenim singlom koji se našao na radijskim top listama u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Velikoj Britaniji…). Sunnysidersi su pobijedili na drugom CBC-u, nastupali na European Blues Challengeu, a ušli su i u polufinale International Blues Challengea, što je do danas jedan od najvećih uspjeha domaćih bluesera u Memphisu.

Deseti Croatian Blues Challenge održava se od 25. do 27. 10. i počinje programom u Solo/duo kategoriji, a uz natjecatelje, kao gost, nastupa novi sastav legendarnog “Gustafa” Edija Maružina – Edi East Trance Blues. Kako sami kažu, grupa pripada obitelji Gustafi, koketira s trance i neo bluesom, istarskom kantom, drum’n’fife i sibirskom stepskom pjesmom. Djeluje kao duo, trio, a za fešte i kao kvartet.

Drugi dan Challengea namijenjen je Bend kategoriji, a kao gošća će svirati Vanja Krbavčić, poznatija kao Vanja Sky. Gitaristica iz Buzeta je postigla izniman uspjeh – potpisala je za poznatu njemačku diskografsku kuću Ruff Records. Uz to, cijelu godinu je na velikoj europskoj turneji, u sklopu koje je posjetila Češku, Italiju, Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Švicarsku, Austriju, Švedsku i Luxemburg.

U završnoj večeri desetog CBC-a, u subotu 27. 10., nastupaju pobjednici u obje kategorije, te gostujući fenomenalni mladi bend, aktuelni šampion blues nadmetanja – Jeremiah’s iz Svetog Filipa i Jakova te Zadra. Uz pobjedu na prošlogodišnjem CBC-u, potvrda njihovog kvaliteta je i pobjeda na ovogodišnjem HGF-u te “Mega Muzika Award” za najbolji mladi bend 2017. godine.