Ramones – 40 godina slavnog punk benda i neobjavljeni snimak

Muzika - svijet Show Time

Američki Ramonesi nisu se uklapali u stereotipnu definiciju onoga što bi trebao biti punk bend. Njegovi članovi usvojili su pseudonime koji su završavali prezimenom “Ramone”, ali nijedan od njih nije bio rodbinski povezan.

Imali su dugu kosu, nosili su kožne jakne, majice, otrcane farmerke i patike, što je za neke bilo  “previše uniformirano” da bi bili istinski punk rokeri.

Ali, imali su stav, međusobno su raspravljali na sceni i kad su svirali, nikad nisi mogao znati šta ćeš doživjeti. Također su bili potpuno beskompromisni sa svojim muzičkim formatom koji je činio jednostavan tekst i pjesme od tri akorda u trajanju od tri minuta, bez instrumentalnog soliranja, koje su svirali brzo i glasno.

Iako je to bilo čudno nekim muzičarima, publika ih je voljela, učinivši ih ubrzo pravim kultom. Kada je njihov debitantski album izašao 1976. godine, to je izazvalo veliku pažnju ne samo u Americi, već i na njihovom prvom pohodu po Velikoj Britaniji, gdje su njihove energične pjesme imale skoro mitski status.

Kada su na zajedničkim nastupima prvi svirali, ostali bendovi su nailazili na istrošenu, energetski iscijeđenu publiku.

I tako su Ramones uspjeli postati počasni članovi punk elite, bend koji je promijenio definiciju žanra.

Oni koji nisu uspjeli doživjeti rane dana punka iz prve ruke, taj dio njegovog Ramones poglavlja, mogu to sada provjeriti zahvaljujući reizdanju četvrtog albuma “Road to Ruin” (1978.) koji je objavljeno krajem septembra kako bi oblježilo 40 godina od osnutka benda.

Dostupan je kao remasterirani singl album ili kao deluxe 3-CD / jedan-LP box set “Road to Ruin: 40th Anniversary Deluxe Edition“, koji sadrži dva remiksa izvornog albuma, neke ranije neobjavljene studijske snimke i žive izvedbe, zajedno sa knjigom i fotografijama.

Video “She’s the One”, objavljen uz slavljeničko izdanje, jedan je od tih novootkrivenih materijala.