Texas u Beogradu: (Ne)podnošljiva lakoća divne energije

Muzika - svijet Show Time

Na svjetskoj sceni postoje već tri decenije, a eto tek ovog vikenda (29. 9. 2018.) škotski pop rock bend Texas održao je svoj prvi koncert u Beogradu i, u najkraćem, bio je to apsolutno vrhunski nastup za dugo pamćenje.

Bend je trebalo da premijerno gostuje u Srbiji u julu ove 2018. godine na Arsenal festu u Kragujevcu, ali je u zadnji trenutak otkazana svirka zbog zdravstvenih problema frontmenice grupe, Sharleen Spiteri.

Koncert u Hali sportova na Novom Beogradu bio je i pravi spektakl i intimin doživljaj, prije svega zahvaljujući pjevačici koja je od početka bila nevjerovatno raspoložena i sretna ‘’što ima tako divnu publiku pred sobom’’, što je naglašavala više puta.

Zagrijavanje je počelo sa upečatljivim hitom “I Don’t Want a Lover”, ali to bješe tek početak euforije publike koja je stvorila izvanrednu bliskost sa Sharleen, neku vrstu ljubavi na prvi pogled.

Rijetko kada smo doživjeli da jedna muzičarka bude toliko otvorena, zabavna, duhovita i veoma raspoložena za direktnu komunikaciju sa publikom u prvim redovima. Tako je pitala “Koje vi imate nacionalno piće ovdje?”, da bi joj gromni hor odgovorio “Rakija!”. Sharleen se nije tu zaustavila, već je željela da proba rakiju i mladić iz publike joj je zaista doturio pljosku, a ona otpila nekoliko gutljaja i uz zaključak da ima ukus sličan viskiju dodala da se zagrijala na nastavak.

Sljedeći mini šou dogodio se sa fanom iz prvog reda, koji je neprekidno slikao mobilnim telefonom. Simpatično je bilo njoj što taj veliki fan samo snima, ali je onda zamolila da se i ona posluži njegovim mobilnim i uslika sebe sa bendom, ali i pregrijanu atmosferu raspamećene publike koja je uglas pjevala svaki stih vanserijskih i bezvremenih pjesama.

Texas, Beograd Hala spotova (autor Stefan Stojanović)
Texas, Beograd Hala spotova (autor Stefan Stojanović)

Sharleen je neumorno skakala po sceni, plesala sa gitarom, osmjeh sa lica nije skidala ni jedne sekunde, komunicirala sa publikom non stop, podijelila priču o svojoj 16-godišnjoj kćerki i kakav imaju odnos, a sve to između briljantnih izvedbi pjesama kao što su – “Inner Smile”, čuvene “Say What You Want”, “In our Lifetime”, “Summer Son”, “Black Eyed Boy”, “The Conversation”, “When We Are Together”, “Everyday Now”, “In Demand”…

Texas dama  je cijelo vrieme sa osmjehom šetala po bini i šmekerski bacala pogled u prve redove, a onda je čula da joj neko dobacuje muzičke želje. Prišla je momku tik ispred bine, koji je zamolio za pjesmu “Nothing to Prove”. Ona se nije odmah sjetila na šta on tačno misli, a onda je shvatila da ne priča o pjesmi grupe Texas, već o njenom solo izletu sa DJ zvijezdom Rogerom Sanchezom. Kako ta pjesma nije bila u set listi, niti se mogla sjetiti riječi da bi je tek tako otpjevala, momak je dobacio “Imate tu pjesmu na Youtube”, a ona uzvratila “Oh, lijepo, kažeš mi da nađem svoju pjesmu na Youtube, hm, zanimljivo”.

Duhovito, zabavno, inspirativno, predivno u svakom smislu, obostrana ljubav publike i Sharleen, eksplozivna energija pjevačice – to je ono po čemu će se pamtiti ovaj trijumfalni koncert.

Slična pozitivna energija i komunikacija dogodila se i sa prvim koncertom Beth Hart (koja nam ponovo stiže na isto mjesto, u Halu sportova, 2. decembra!), ali je Beth imala nastup i kostim jedne seksipilne dame koja dosta otkriva svoju flert stranu, dok je Sharleen bila odmjerena, pomalo čak muškobanjasta.

Završavajući moćan skoro dvosatni koncert obradom Elvisovog songa “Suspicious Mind”, Texas je publici jasno obećao da će doći ponovo.

Šteta samo što Hala sportova nije bila puna, ovaj fantastičan bend svakako zaslužuje rasprodate i mnogo veće dvorane. Jer bio je to jedan od najboljih koncerata stranog benda u Beogradu ikada!

Ivan Makragić (dopisnik iz Beograda)

Naslovna fotografija autora B. Radonjića preuzeta sa stanice NME