Maid Mirojević i Slobo Kovačević

Retro duet muzičkih boema i romantičara Maida Mirojevića i Slobe Kovačevića

Muzika BiH Show Time

Maid Mirojević je akademski muzičar koji profesionalno svira kontrabas u Operi Narodnog Pozorišta Sarajevo, a u slobodno vrijeme svira gitaru i bavi se komponiranjem muzike.

Do sada je objavio tri albuma i na prva dva je uglazbio poeziju najpoznatijih bosanskohercegovačkih i svjetskih pjesnika kao što su Musa Ćazim Ćatić, Tin Ujević, Aleksa Šantić, Izet Kiko Sarajlić, Federico Garcia Lorca, Rainer Maria Rilke, Sergej Jesenjin.

Na trećem, koji nosi naziv ”Tragovi“ i objavljen je 2015. godine, Maid Mirojević je snimio vlastite kantautorske pjesme, pop u maniru koji bismo mogli nazvati starogradski blues i čiji bi uzorak mogao biti ”Kafana blues” s tog izdanja.

Pripremajući novi album ”Kavaljer“, koji uskoro izlazi pod etiketom sarajevske izdavačke kuće Hayat Production, kantautor je objavio prvi singl ‘‘Profiter“, duetsku pjesmu koju pjeva sa svojim dugogodišnjim prijateljem Slobom Kovačevićem, nekadašnjih članom popularne pop grupe Pro arte i liderom i osnivačem splitskog sastava More.

Vrijedan doprinos u realizaciji vintage/old school atmosfere koju donose dva veterana dao je mlađani sarajevski producent Adnan Dado Mušanović, koji je odsvirao klavijature, bas i ostale instrumente, te uradio aranžmane, miksanje i master.

Simboliku pjesme podcrtavaju i lokacije na kojima je spot snimljen – kod spomen ploče Indexima na mjestu njihovog osnutka i u parku kod FIS-a, uz spomenike Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću. Zgodan time-machine…