Led Zeppelin opet na sudu zbog Stairway to Heaven

Muzika - svijet Show Time

Slavni, sad već upokojeni Led Zeppelin ponovo će, poslije novog američkog naloga za suđenje,  morati dokazivati da njihov legendarni “Stairway to Heaven” iz 1971. nije plagijat.

Apelacioni sud u San Franciscu ocijenio je ovih dana da je suđenje održano 2016. godine bilo puno proceduralnih grešaka.

Sud je tada razmatrao tužbu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava, navodeći da početne note čuvene pjesme nisu djelo Pagea i Planta, već dio kompozicije “Taurus” kalifornijskog benda Spirit iz 1960-ih godina.

Psihodelični progresivnu rock grupu Spirt osnovao je 1967. pjevač i gitarista Randy California, a već sljedeće godine, krajem januara, izdali su prvi eponimni album, među čijih 11 brojeva je pjesma “Taurus” koju autorski potpisuje Randy.

Krajem iste godine Led Zeppelin je počeo prvu sjeverno-američku turneju i u nekoliko navrata ”nastupao je na mjestima gdje je svirao i Spirit, gdje su članovi grupe mogli čuti pjesme Spirita”, kako je kasnije svjedočio California. Zapravo, na jednom su bili čak predgrupa Spiritu.

Naime, na albumu ”Led Zeppelin IV”, koji se pojavio u oktobru 1971. godine, pojavila se pjesma “Stairway to Heaven“, koju su potpisali Jimmy Page i Robert Plant, čiji početak je bolje poznavatelje rock produkcije podsjetio na ”Taurus”.

Na reizdanju prvog albuma Spirita, 1996. godine, Randy California je u bilješkama napisao “People always ask me why ‘Stairway to Heaven’ sounds exactly like ‘Taurus,’ which was released two years earlier. I know Led Zeppelin also played ‘Fresh Garbage’ in their live set. They opened up for us on their first American tour”.

Pojašnjenje: “Fresh Garbage” je još jedan song sa albuma na kojem je i “Taurus”, što potvrđuje uvjerenje da je Led Zeppelin bio barem svjestan opusa grupe Spirit.

Svejedno, California nikad nije pokrenuo sudski postupak dokazivanja plagijata. Poginuo je 2. januara 1997. godine, baš u nesretnim okolnostima – kada je iz uzburkanog Pacifika spašavao svog 12-godišnjeg sina.

No, nasljednici autorskih prava za njegove pjesme postupak su pokrenuli 2014., a američki sud je 2016. objavio da ”Stairway to Heavan” nije plagijat. I, evo, dvije godine poslije, apelacioni sud je, ipak, naložio novi proces.

Sličnosti, slučajne ili ne? Poslušajte.