Week 39/2018: Vakat, Crystal, Silente, Ischariotsky, Petar Z, Viena…

Nova ploča Show Time

Nekoliko prosjeka i, ipak, dva broja s oznakom ‘extra’ muzički je učinak u minuloj sedmici u regionu.

Vakat: Dosta

Dvije godine nakon ”Dosta” koju su potpisali Dubioza kolektiv feat. Frenkie, temu istoga naziva dobili smo i u hard rock varijanti sarajevske grupe Vakat (istočna verzija grupe Time), koju čine Atila Varga (vokal), Dinko Činjarević (bass), Zlatan Avdagić (gitara) i Mirza Duran (bubnjevi). Spotu su dodali vickastu napomenu: Pjesma ne smije biti korištena u svrhu predizborne kampanje niti bilo kojeg drugog oblika političke afirmacije, iz prostog razloga što nije osmišljena za te svrhe. Dvije teme se provlače kao učestali motiv u svim zemljama regiona – egzodus mladih i dosta nam je ovakve politike – ali promjena nema na vidiku. Što ne znači da ih treba prestati raditi, pa ćemo svakoj od njih davati palac gore.

Crystal: Učini mi to

Mlada tuzlanska pop soul pjevačica Crystal (Alma Demirović) ima četvrti singl, urađen u istoj radionici, dakle s autorskim potpisom tuzlanskog gitariste i producenta Azura Jahića. Stilski su uglavnom svi različiti, od jazzy raspoloženja do energičnog pop-rocka, kakav je prošlogodišnji ”Gubim dah”, nama još uvijek favorit iz tog malog opusa, pogotovo jer je nova pjesma zalutala u klišej monotonog dance popa, kakav se k’o na traci štanca u susjedstvu i komšiluku.

Silente: Malo magle, malo mjesečine

Spot za naslovnu pjesmu novog i ljetos objavljenog albuma dubrovačke grupe Silente vrhunac je pred veliku koncertnu promociju izdanja, ,17. 11. u zagrebačkom Domu sportova, što potvrđuju i autori pjesme, Tibor Karamehmedović (muzika) i Sanin Karamehmedović (tekst):  “Čuvali smo je za kraj jer vjerujemo da je posebna. To je pop-rock duet Doris i Tibora u stilu nekih naših starijih hitova”. Elem, Silente svakim brojem s novog albuma pokazuju da su jedno od najzanimljivijih imena na hrvatskoj urbanoj sceni.

Aljoša Šerić: Glup

Aljoša Šerić (Ramirez, Pavel) debitira kao solista, s pjesmom o ljudima koji vjeruju u sve što se na internetu pojavi. Retro pop i – dosadno & neinventivno u odnosu na ono što ovih mjeseci kao autor radi gradeći solo karijeru svoje supruge Antonije Matković Šerić alias Tonke.

Jurica Pađen & Aerodrom: Neka bude

Jurica Pađen & Aerodrom objavili su novu pjesmu “Neka bude”, što je peti singl s budućeg albuma ove nekada značajne zagrebačke rock grupe. Pađen je (i dalje) odličan gitarista, poneke melodije su mu lepršave (poput ove), ali sve skupa je (pogotovo uz bezlične stihove) potpuno na margini rocka kakav se danas radi.

Viena: Tako blizu, a tako daleko od nje

Sve je isto kao u kratkom opis od prije tri mjeseca, kada smo predstavljali pjesmu ”Još jednu noć”: Osim da iza benda stoji kantautor Daniel Crnošija, nema puno podataka o novom muzičkom imenu koje se se pojavio na hrvatskoj sceni kao sastav Viena. Pjesma je OK, više je od prosjeka, ali posebno smo je uočili zbog pjevanja i akcentiranja slogova, koje u prvom dijelu pjesme zvuče kao da slušamo imitatora Džonija Štulića, što ipak nije razlog za lošu ocjenu samog broja.

Malo tog ‘mirisa’ ima i u novom broju, ali je zanimljiviji i energičniji od prethodnog, što će reći da je Viena obećavajući bend.

Petar Z: Otiš’ sam dođavola

Bio je to čudan neki lik / veliki cinik / stalno vrteo je isti vinil / nosio je šareno odelo / ponekad uzim’o je belo… stihovi su novog, trećeg singla beogradskog multiinstrumentalista koji se potpisuje kao Petar Z (a puno ime mu je Petar Zorkić). Dugo se bavi muzikom, ali tek sada želi izaći iz lokalnih okvira i nudi, pa recimo tako – osvježavajuću kombinaciju jazza, soula, funka i worlda. I nije slučajno da u svom timu ima Marko Louisa, kao producenta, svirača i muzičkog istomišljenika. Ovaj broj mu je mračniji u odnosu na prethodne plesne, pa valja očekivati njegov zanimljiv prvi album.

Ischariotsky: Nothing At All

Ischariotsky iz Brela, projekt-bend Joška Klarića, među najupečatljivijim je novim pojavama u cijelom regionu. Poslije ”Perfect Sky”, pjesma “Nothing At All” još jedna je najava albuma prvijenca koji se treba pojaviti krajem oktobra i s velikom znatiželjom ga čekamo, jer oni su nešto najbliže pinkfloydovskim harmonijama što se može čuti na ovim prostorima. Jednostavno su uzbudljivi i teško je zamisliti da ostatak materijala neće biti jednako impresivan. Uključite repeat i uživajte.

Još jedan novitet smo zabilježili u protekloj sedmici, povratak rock’n”roma sastava Kal poslije kraće pauze, ali o njima u posebnoj priči.