Boris Kosović

Preminuo Boris Kosović, frontmen dubrovačke grupe Gruhak

In memoriam Muzika - regija Show Time

Nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, u Dubrovniku je 20. 9. 2018. preminuo Boris Kosović, jedan od najljepših muških rock vokala, član rock grupe Gruhak.

Nevjerovatna energija i rijetko uvjerljiva Borisova vokalna interpretacija oduševljavala je publiku gdje god je Gruhak nastupao po regionu, ali i brojnu inozemnu, pred kojom su se predstavljali kao fantastični interpretatori pjesama svjetskih rock klasika.

U njihovom repertoaru dominirao je opus Led Zeppelina, zbog kojeg i jesu često pozivani vani, ali posebno mjesto u njihovom radu imale su obrade pjesmama Indexa. Njih su mnogi cover bendovi izbjegavali, jer muzičari najbolje znaju koliko je teško biti uvjerljiv u izvedbama brojnih tema koje su stvarali autori Bodo Kovačević i Fadil Redžić, a da se ne spominje neponovljivi glas Davorina Popovića.

Upravo po tome su i cijeli Gruhak i njihov frontmen Boris Kosović bili jedinstveni. Oni su se usudili, jer su prema njima imali jednako velike emocije koliko i poštovanje.

Gruhak je na sceni dvadesetak godina i prije sedam su snimili i prvi vlastiti, autorski album.

Kako smo početkom prošle godine godine pisali, bend je u Americi snimio novi album sa 14 pjesama, od čega dvije obrade čije nazive su držali u tajnosti, želeći iznenaditi publiku. Autorske je, pak, većinski potpisao Boris.

Od tog planiranog izdanja puno se očekivalo, jer ga je u svom studiju na Floridi snimio i producirao Boby Croft, nama nepoznato ime, no muzičar s velikim iskustvom, koji je kao session muzičar (basista) zasvirao je s imenima poput Boba Dylana i grupe Bad Company.

Izlazak albuma je prolongiran, jer se Borisu vratila bolest, koja se u jednom trenutku bila povukla, pa je zajedno s bendom planirao nove projekte. Nažalost, jučer je, s nepunih 40 godina, Boris Kosović izgubio svoju životnu bitku.

Njemu, kao počast, posvećujemo jednu raniju kratku priču ”o koncertu koji je prošao tiho, ali će mu odjeci trajati dugo. Ili se bar nadamo da je to moguće u ovo vrijeme površnosti i vašarski iskrivljenih ogledala”. Boris i Gruhak su krajem 2016. u BNP-u, u povodu reizdanja knjige ”Indexi: U inat godinama” svirali samo Indexe

https://www.glas.ba/2016/12/14/gruhak-koncert-cije-ce-emocije-jos-dugo-trajati/

Rest in Peace, Boris. Uz tvoje Indexe i tvoj Led Zeppelin.

1 razmišljanje na “Preminuo Boris Kosović, frontmen dubrovačke grupe Gruhak

  1. Danas sam saznao da je umro čovek koji je uradio najbolji cover Pink Floyda…Sranje. Verujem da je uradio mnogo više od toga, ali meni je i ovo zapanjujuće. Borise, nije ti se dalo.Šteta :/ 🙁

Komentari su zatvoreni.