Gruhak u BNP Zenica

Gruhak: koncert čije će emocije još dugo trajati

Muzika BiH Show Time

Ovo je kratka priča o koncertu koji je prošao ”tiho”, ali će mu odjeci trajati dugo. Ili se bar nadamo da je to moguće u ovo vrijeme površnosti i vašarski iskrivljenih ogledala.

Gruhak je rock grupa iz Dubrovnika. Puno prijatelja našli su u Sarajevu, pa su tu često svirali. Jedan od njih, Nešo Kovač, u jednoj prilici ih je nagovorio da zasviraju nešto od Indexa. I oni se odmah zalijepili, ne za jednu nego za sve pjesme grupe koja je već silazila sa scene kad su oni muzički odrastali.

Gruhak nisu velike zvijezde. Ali, na pozornici se, dok sviraju i pjevaju, ponašaju kao da jesu. U svakom minutu njihova nastupa osjeti se da dušom i srcem poštuju i ono što izvode i one koji ih slušaju.

Otuda je, to što nisu apsolutni miljenici medija, sasvim očekivano da njihov prvi dolazak u neki novi grad ne izazove preveliku pažnju publike. Tako je i njihov premijerni nastup u Zenici, 12. 12. na sceni Bosanskog narodnog pozorišta, privukao prvenstveno znatiželjnike, sve one koji su naslućivali da se iza najava o ”jedinstvenim i vrlo uvjerljivim novim tumačima opusa Indexa” zaista krije nešto posebno.

Dvorana BNP-a je te večeri bila daleko od pune, po broju gledalaca. Ali, već poslije uvodne ”Modre rijeke” (koji ni Indexi nisu prečesto svirali, jer je prezahtjevna), bila je prepuna energije i emocija na obje strane, i među članovima benda i u publici. Kako su se redali svi klasici iliti hitovi Indexa, zajedno sa većini gotovo nepoznatim pjesmama, posebno raspoloženje ni jednog trenutka nije jenjavalo.

Gruhak, BNP Zenica

Umjesto novinarske ocjene, evo dvije onih koji se muzikom takođe bave.

–  Nama, koji smo rođeni poslije Indexa u njihovom naponu snage, nije uvijek lako dokučiti to nešto posebno što ih je očito pratilo. Pogotovo, jer nismo mogli vidjeti Indexe uživo. I onda doživiš ovaj koncert, koji ti sve nadoknadi, otvori ti taj svijet u punoj raskoši. Sretan sam da sam to doživio, – rekao je Haris Abdagić, lider grupe Balkaneros.

U publici su, naravno, brojniji bili generacijski vršnjaci Indexa i jedan među njima, gitarista Tončo Ivešić, jednako je bio fasciniran:

–  Uživanje je bilo slušati dubrovačke momke, kao neku čudnovatu reinkarnaciju legendarnih Indexa. Koncert za čistu desetku! Ovi momci su se potrudili i odradili svaku notu, efekte, fraze, pronikli u onaj poznati ‘indexovski zvuk’… Pjevač je fantastičan, intonativno tačan i uvjerljiv. Top ekipa! Na bini vidiš mladost, a slušaš hitove od prije 40 godina. Simpatično i genijalno!

Niko, pa ni mi kao izvještači, nismo puno razmišljali o sviračkom i pjevačkom umijeću članova Gruhaka. Veliko je, tehnički bez zamjerki. Ono što su svi osjetili kao presudno jeste ‘srce koje je tumačilo Indexe’. Otuda naše nadanje da će koncert sa skromnom posjetom, zapravo više i dugotrajnije odjekivati nego nastupi svih zvijezda. Jer je pokazao šta znači – muziku voljeti.

Insert sa tonske probe: