David Bowie, rane godine

Pronađen prvi demo koji je snimio David Bowie (poslušajte audio)

Muzika - svijet Show Time

Davne 1963. jedan anonimni 16-godišnjak uradio je sa svojom grupom The Konrads demo snimak pjesme ”I Never Dreamed” i nije privukao pažnju velike izdavačke kuće Decca. Danas, znajući da iza snimka stoji David Bowie, slučajno pronađena traka privukla je pažnju cijelog muzičkog svijeta.

Snimak je, prilikom preseljenja, među svojim odbačenim stvarima pronašao bubnjar The Konradsa, David Hadfield, koji je ispričao zanimljivu priču.

”Sa agentom Ericom Eastonom, koji je tada radio i sa Rolling Stonesima, dogovorili smo da se oprobamo na audiciji za diskografsku kuću Decca i, u pripremi za demo snimanje, David Jones i naš gitarista Neville Wills napisali su nekoliko pjesama, pa smo, kao najjaču, izabrali ‘I Never Dreamed’, a vokale su otpjevali naš pjevač Roger Ferris i David.”

Kako kaže Hadfield, Decca nije prihvatila pjesmu, ali je grupi najavila mogućnost da se opet javi na audiciju, kasnije tokom godine.

No, David Jones je napustio bend i ostalo je povijest – postavši sredinom 1960-ih David Bowie, izgradio je jednu od najvećih karijera u rocku na planetu.

Hadfield je staru magnetofonsku traku ponudio na aukciju i, naravno, po riječima aukcionara Paula Fairweathea, snimak je proglašen jedinstvenim i od velikog historijskog interesa. To može značiti da početna cijena od 10.000 funti vrlo lako može biti višestruko nadmašena.