The Decemberists_Andres_Rockin Car

Famozni spot grupe The Decemberists – kad život piše najdirljivije scenarije

Muzika - svijet Show Time

Američki indie rock bend objavio je video za singl ”Once In My Life”, čiji kadrovi postaju beskrajno emotivni i snažni tek kada saznate pozadinu dirljive priče.

Aktuelni osmi album ”I’ll Be Your Girl”, koji je američki The Decemberists objavio prije četiri mjeseca, otvara balada ”Once In My Life”, dovoljno ugodna da se s užitkom prepustite njenoj melodiji – i tek naslućujući da u njenim neodređenim stihovima ima i nešto puno više.

Oh, for once in my life / Could just something go / Could just something go right? / I’ve been waiting all my life… Oh, for once in my life / I could wait for hours / I could wait and never fall down / Never fall down…

O čemu govore?

Tek nakon što se pojavio čudesni video spot, to otkriva frontmen benda, Colin Meloy, samostalni autor svih tema na albumu osim baš te balade, koju je napisao zajedno sa dvoje članove grupe Yo La Tengo, njihovom pjevačicom Georgiom Hubley i gitaristom Irom Kaplanom.

Ova pjesma je meditacija, molba svemiru za koju vjerujem da ju je svako od nas u nekom trenutku uputio. Tražili smo od naše stare prijateljice i saradnice Autumn de Wilde da nam predloži neku ideju kojom bi prenijeli taj duh pjesme i ona je došla sa prostom ali jako moćnom pričom – pričom o svom bratu koji se cijelog života borio sa fizičkim i intelektualnim poteškoćama, a koji sada pleše na ulicama Los Angelesa i pjesmi daje sasvim novo svjetlo”, kazuje Meloy.

Video, dakle, prati jednu noć u životu Autumninog brata Jacoba koji se cijelog života bori sa ruganjem sredine zbog svog fizičkog izgleda i stanja.

Jacob je visok 220 centimetara i ima problema sa govorom i sluhom, zbog čega mu je život najčešće bio ispunjen patnjom. Ali, u kratkoj filmskoj priči, uz pjesmu koja predstavlja oslobađanje od osjećaja tuge i potištenosti – Jacob svoju tugu dirljivo iskreno ”otpleše”.

Opet Colin Meloy: ”Ova ideja je naročito bliska meni, jer sam svjedok kako svijet gleda moga sina Henka, koji je autističan. Kroz sliku Jacobovog radosnog i prkosnog pokreta u Autumninom videu vidimo čovjeka koji osudu svijeta razotkriva u svom tijelu i umu.”

Tako jedna obična, zvukom romantična balada, zahvaljujući originalnom spotu, u samo sedam minuta šalje ‘normalnom’ svijetu poruku snažniju od hiljada riječi.

I, da, svijet se mijenja malim koracima. Bez obzira što taj svijet, u kojem je normalna milijarda pregleda idiotskih spotova, dok ”Once In My Life” ima prosjek svake balkanske poluzvijezde, pjesme i spotovi poput Decemberistsovog ostavljaju, ipak, sitne i vrijedne pečate.

decemberists