Week 26/2018: I dalje ‘sjebani ka Bosna’, a može i da te ubije grom

Nova ploča Show Time

Zanimljiva sedmica koja zaključuje prvo polugodište. Ocjene u knjižici pokvarili su jedan prosjek i jedan ‘palac dolje’, ali je sve u svemu vrlo dobro.

Latif: Tiho

Sarajevski akademski školovani kantautor Latif Moćević predstavio je novi spot za pjesmu “Tiho” sa albuma “Melodija” koji je objavio u maju ove godine. Pjesma ima humanitarni pečat – kao ambasador Hope and Homes For Children, Moćević podržava kampanju prikupljanja sredstava za izgradnju malih porodičnih domova. I bez tog dodatka tema ima jasnu emitovnu notu.

Anita Šunjić: Sretna na dan

Anitu Šunjić iz Mostara predstavili smo prošle godine kao perspektivnu kantautoricu, koja uz to svira bas gitaru u mostarskoj hard rock grupi Catarza. Diskografske (ne)prilike u BiH i medijska anemičnost razlog su da mladi muzičari rjeđe dobiju mogućnost da predstave svoj autorski rad nego vršnjaci u okolnim zemljama. Anita je, pak, iskoristila priliku da snimi pjesmu kao pobjednica na jednom skromnom demo takmičenju, krajem prošle godine u sarajevskom klubu Monument, i to u studiju znamenitog Damira Arslanagića. Njena autorska balada ”Samo na dan”, uz Arslanagićevo sudjelovanje u aranžmanu, pokazuje da bi i BH kantautorice mogle biti dio regionalnog trenda zapaženih žena u pop muzici, kad bi okolnosti bile bolje.

Helem Nejse: Debili

Poslije uspješnog prošlogodišnjeg albuma prvijenca ”Go u gostima”, sarajevski hip hop kolektiv Helem Nejse nastavlja izbacivati nove brojeve i nakon singlova “Kadabahija” i “Bolje bi ti bilo” objavili su video spot za pjesmu “Debili”. Suprotno nazivu koji bi mogao asocirati na sve i svašta karakteristično za vrijeme i prostor, uradili su netipičnu ljubavnu temu, koju su rimama kreirali Stihomir i Gagara, a kao autor muzike, aranžmana i produkcije potpisuje se Brano Jakubović iz Dubioze kolektiv. Spojivši naznake stila svog benda i zaigranosti koju iskazuje sa Vedranom Mujagićem u DJ dvojcu Diskobajagi, uradio je broj koji se uobičajeno naziva ljetna hit pjesmica.

Presing: Labudov sneg

Presing je beogradska alternativna grupa koju čine Zoran Radović, Vladimir Krakov, Ernest Džananović, Dušan Petrović i Aleksandar Jovan Krstić i s pjesmom “Labudov sneg započinju etapno izdavanje novog, petog studijskog albuma, koji su zamislili kao niz od četiri 3P-a (tripa), što im je oznaka za EP sa tri pjesme. Zanimljiva ideja i zanimljiva, neobična, psihodelična prva pjesma tog projekta.

Sexymotherfuckers: Plaža

Prethodnu pjesmu zadarskih predvodnika hop cup stila doživjeli smo u skladu s njenim nazivom ”Tralalala”, a ni novi broj ”Plaža” nije se puno odmaknuo od prosječnosti ljetnomorske sladunjavosti. Možemo samo ponoviti raniji stav – od benda sa tako ludo otkačenim nazivom i prvim radovima koji su slutili na duhovitu dekonstrukciju mediteranskog popa očekujete puno više od festivalskih pjesmica.

Bajaga & Instruktori: Može da te ubije grom

Bajaga i Instruktori nisu ni prvi ni zadnji bend na svijetu koji poslije 35 godina karijere i hiljada koncerata zaglibi u sigurnoj zoni middle of the roada, pogotovo kada u prve svoje četiri godine izbace četiri velika albuma sa nebrojenim klasicima popa i rocka. Nije da ni narednih pet izdanja nisu imali jako dobre trenutke, ali kao albumi su bili u granicima onog što već znamo i što se može očekivati. No, veličinu Bajage kao autora (sviračku ulogu Instruktora suvišno je naglašavati, jer je uvijek konstantna i vrhunska) potvrđuje ‘veliki povratak’ s desetim studijskim albumom ”U sali lom”, s pjesmama koje će u nekim budućim godinama dobiti oznaku klasika. Nakon prethodnog singla, moćne balade ”Bilo bi lako”, najnoviji ”Može da te ubije grom” još jedan je koji nosi dozu neočekivanosti, što je glavna odlika dobrih albuma.

Dogma: Glavom u prsi (ka Zidan)

Pulski indie rock veterani Dogma i njihov gost Saša Antić iz TBF-a imaju novu angažiranu pjesmu “Glavom u prsi (ka Zidane)“ o borbi pojedinca i sa samim sobom i protiv uvriježenih stavova i predrasuda. Njih treba udariti glavom u prsa. Biti ‘kao Zidane’ duhovita je, dakle, asocijacija u vrijeme kad upravo traje svjetsko nogometno ludilo, ali biti ‘sjeban ka Bosna’ stvarnost je bez namjere duhovitosti. Odličan ritam. Odličan tekst Saše Antića. Odlična pjesma.

Špurijus: Granice

U ‘barometru’ ćemo samo evidentirati singl ”Granice” splitske rock grupe Špurijus, a opširnija priča i najava albuma zaslužuju poseban prilog, koji uskoro slijedi.

Mimi Mercedez: Gerila

S malim zakašnjenjem (spot se pojavio 15. 6.) u ‘barometar’ stiže Mimi Mercedez. Da li se turbo-folk pjevačica izražava repanjem ili reperka poseže za modelom današnjeg turbo-folk-dance standarda svejedno je, rezultat je isti. Od debitantskog broja „Napucane svinjice“ (2011.), preko „Gadure“ (ft. Mile Kitić) do novijih Kleopatra, Bakšiš, Samo rejv ili Bez sažaljenja, sami naslovi sve kazuju. I slatka mala Mimi ovdje se ne bi ni ukazala da nije tvrdnje koja se potura kao zvanična ocjena: ljudi s ovih prostora osjećaju tu vrstu glazbe i mogu se povezati s njenim sirovim ritmom koji je i dalje ekstravagantan na svjetskom nivou, ali sigurno korača prema mainstreamu. Bez komentara. Horor.