Sanel Marić Mara

Četvrti album čudesnog mostarskog kantautora Mare

Muzika BiH Show Time

Za svu Marinu publiku u vrelim danima ljeta gospodnjeg 2017. dolazi album “Kovilje”, u čijoj vas dolini čeka mjesto za vožnju kroz prostranstva svjetova sjećanja. Prva etapa – prvi oficijelni video spot s albuma, za pjesmu ”Grad”.

Sanel Marić Mara mostarski je kantautor na sceni više od dvadeset godina.

Kada se 2003. godine, sam sa akustičnom gitarom, pojavio na tada regionalno poznatom zeničkom demo festivalu Heineken Music Fest, publika, uglavnom tinejdžerskih godina, bila je u prvi trenutak zbunjena. Jedini klasični kantautor u konkurenciji punk, metal, hip hop i alter rock izvođača donio im je upitnik nad glavom – zar se ovo još svira? To da je već imao dva albuma iza sebe malo je njih znalo, ali i bez te informacije Marina autentičnost i uvjerljivost kupili su i tu publiku.

Prvi album ”Kroz” je snimio 1996. godine, a sljedeći ”Funkcija života u e-molu” živi je zapis iz Lutkarskog pozorišta u Mostaru, zabilježen 2000. godine.

Posebnu, pak, pažnju privukao je album ”Vasduh”, stvaran i sniman je u kućnom studiju punih pet godina i dovršen 2008., a naredne godine objavljen pod etiketom sarajevskog Buybooka. Epiteti poput ‘majstor čežnje’ i ‘genije iz sjene’ otvorili su mu put za zajednički koncert sa takvim kantautorskim velikanom kakav je Arsen Dedić, ali ne i do ”estradnih vrhova”. Možda i bi da Mara to jeste htio, odnosno da je bio agresivan, napadan, nadobudan. No, kako bi onda mogao biti taj majstor čežnje i genije iz sjene?

Pjesme za četvrti album nastajale su, također, godinama, o čemu svjedoči koncertna izvedba teme ”Grad” u mostarskoj Kosači 24. 11. 2013.

Može ovakva muzika biti genijalna koliko hoćete, ali u BiH ozbiljna diskografija je stvar prošlosti, niti televizije ulažu u snimanje spotova. Zbog toga je Mara pokrenuo crowdfunding kampanja za skupljanje sredstava, pa se, srećom, našlo dovoljno onih koji cijene njegovu muziku i koji su prilozima podržali snimanje, produkciju, mastering i digitalno izdanje albuma.

Sa producentom Đanijem Pervanom (ex Letu štuke) i uz pomoć muzičkih prijatelja (Dino Šukalo na električnim gitarama, multiinstrumentalista prof. muzike Marko Jakovljević, Sandi Kavara na mandolinama, klavirista Dario Lukić, bubnjar Jasmir Sljepčević Boske, Hrvoje Merdžo i Ivan Ljubić kao vokali), album nazvan ”Kovilje” snimljen je prošle godine u Pavarotti centru, a onda je mastering obavio znameniti Kai Blankenberg, koji je među brojnim svjetskim zvijezdama isti posao uradio za Lady Gagu.

Mara, Pavarotti, live

Album vjetrova i grmljavine, a pun melankolije i sjete – kako se u najkraćem opisuje novo Marino djelo – dostupan je na servisima Mara: Kovilje – Music on Google Play, Kovilje by Mara on Spotify, Mara on Apple Music, a za njegovu premijeru objavljen je prvi spot, oficijelni video pjesme ”Grad”.

Da domaće televizije ipak imaju šta novoga vrtiti. Makar se nadati tome možemo.