Pozdrav-novom-valu

Pozdrav novom valu: uvod u seriju obrada iz kultnog razdoblja ex-Yu rocka

Muzika - regija Show Time

Razdoblje koje je ovdje počelo krajem ’70-ih i razbuktalo se početkom ’80-ih, u isto vrijeme kada i na najvećim svjetskim rock scenama, smatra se najdinamičnijim i najmaštovitijim dijelom ex-Yu rock povijesti.

Od Zagreba i Rijeke do Beograda i Novog Sada, sa netipičnim i duhovitim sarajevskim new primitivs izdankom, novi val je rock sceni u tadašnjoj državi donio epitet jedne od najrazigranijih u svjetskim okvirima.

Homage nebrojenim kreativcima koji su ga nosili događa se u različitim formama po cijelom regionu, a jednu od posebnih priča čini zagrebačka grupa Noćni moro, koja je prije desetak godina odlučila oživjeti uspomenu na to slavno razdoblje, izvodeći, uz autorske, pjesme Azre i Haustora.

Prekretnica se dogodila kad se bendu priključio Marino Pelajić, basista grupe Film i kasnije Haustora. Repertoar su počeli sastavljati od najvećih hitova Azre, Filma, Aerodroma, Haustora, Idola, Animatora, Zvijezda, Patrole i mnogih drugi.

Ključni trenutak bio je ukidanje projekta Pozdrav Azri nakon čega, po sličnom predlošku, nastaje Pozdrav Novom Valu.

Bend koji se upravo predstavlja s obradom velikog hita jednog od  najpopularnijih bendova tog razdoblja, grupe Animatori – ”Ljeto nam se vratilo”.

Aranžman pjesme radili su članovi benda Pozdrav Novom valu, Goran Šeler, Julije Reljić (Haustor), Rene Kutičić i Vatroslav Mlinar te ekipa prijatelja Žan Jakopač (Šo!Mazgoon), Renato Metessi (Zvijezde) i Kamenko Ćulap.

Ovo je samo prva u nizu obrada koje planiraju snimiti uz odobrenje izvornih autora pjesama, a posebno zanimljivi će biti budući živi nastupi gdje će sve pjesme izvoditi i publici, koja je također bila važan faktor novog vala, ali i nekim novim klincima koji su čuli za taj pojam i pokret, a koji će ga sada moći i iz prve ruke doživjeti.

Najbolji dio glasi: prva odabrana pjesma nije samo ‘prepisivanje’ muzičkog rukopisa Animatora i njihovog glavnog autora Krešimira Blaževića (preminuo 2007. u 49. godini) i s maštovitim aranžmanom taj cilj oživljavanja duha novog vala itekako ima smisla.