Berin-Tuzlić-DRUMELODY

Sarajevski dRUMELODY projekt – novi album za svjetski iskorak

Muzika BiH Show Time

Godinu dana nakon albuma ”Aero”, dRUMELODY sarajevskog multimedijalnog umjetnika Berina Tuzlića objavljuje novi pod nazivom ”Hyperbola” i pomiče domaće granice tehnološkog kreiranja zvuka do svjetske razine.

Dovoljno je reći da pored regionalnog izdavača, diskografske kuće Dancing Bear, muzički rad Berina Tuzlića prati i jedan od najvećih svjetskih labela Warner Music, pod čijom etiketom se i prethodni i novi album pojavljuju kao ekskluzivno vinilno LP izdanje.

Tuzlić je vrsni bubnjar, koji trenutno svira ‘živu’ muziku u sarajevskoj grupi Fikusi, a u isto vrijeme, u sasvim drugačijem svijetu eksperimentira sa ‘živim ritam mašinama’, kombinirajući ritam na akustičnim bubnjevima  i elektroničkim.

Novi album u okviru tog projekta, ”Hyperbola”, veliki je korak dalje i uključuje sintetičko oblikovanje ljudskog glasa.

Album s devet melodija kreiran je najnaprednijom sound tehnologijom u studiju Wood Sarajevo i masteritran u studiju MK.Audio, a rezultat je ”kombinacija ‘Adel’, ‘Coverdale’ i boja ostalih velikih vokala iz prošlosti i sadašnjosti”, kako objašnjava autor.

Čekajući nove video ilustracije sa ”Hyperbole”, podsjećamo na naslovni broj, koji je predstavljen još prošle godine i ilustrira zašto je jedan veliki Warner zainteresiran za sarajevskog muzičara.