FYF

I to se dogodilo – prvi veliki muzički festival otkazan zbog sex skandala

Muzika - svijet Show Time

Ovogodišnji FYF Fest u Los Angelesu, čiji su line-up predvodile zvijezde kao Janet Jackson, Florence + the Machine i reper Future, otkazan je zbog loše prodaje karata, koju je prouzročila tužba zbog seksualnog zlostavljanja.

FYF Fest pokrenuo je 2004. godine Sean Carlson (u to vrijeme 19-godišnjak!!) i iz godine u godinu pojačavao se njegov line-up, pa je u zadnjih pet imao zvijezde velikog fomata kao što su My Bloody Valentine, Kanye West, Morrissey, Kendrick Lamar, Grace Jones, Missy Elliott, Frank Ocean, Nine Inch Nails i Iggy Pop.

Ipak, nije im se dalo 21. i 22. 7. proslaviti 15. rođendan i mjesec dana nakon što su se počele prodavati ulaznice, festival je otkazan.

Razlog je vrlo slaba prodaja, a ona je, pak, rezultat još jednog seksualnog skandala koji potresa američku industriju zabave. Naime, u novembru 2017. pojavile su se optužbe protiv osnivača festivala, 33-godišnjeg Carlsona, zbog nekoliko slučajeva njegovog seksualnog zlostavljanja žena.

Premda je produkcijska kuća Goldenvoice odmah s njim raskinula poslovne veze, odnosno zajedno sa drugom po veličini svjetskom promo-tvrtkom AEG Live otkupila sve Carlsonove dionice u festivalu – publika je odlučila kazniti i nasljednike događaja.

Iako je imao zanimljiv ovogodišnji line-up (Janet Jackson, Florence + the Machine, Future, St. Vincent, The XX, The Breeders), prodaja je zaštekala i vlasnici festivala punoga naziva “Fuck Yeah Fest Fest” morali su prihvatiti da im je publika ‘fuck-off’ odgovorila na fuck aktivnosti osnivača. Koji je očito predoslovno shvatio naziv Festa.

FYF Festival, foto Timothy NorrisGetty
FYF Festival, foto Timothy Norris/Getty