Grupa Rezerve

Rezerve su učinile svoje i čekaju da se ulovimo ‘Ravno u zamku’!

Muzika - regija Show Time

Kalendarsko tek dolazi, ali meteorološko ljeto već imamo, a s njim sve više pjesama kojima diskografi lijepe etiketu ‘potencijalni ljetni hit’. Ako su većina marketinški trik, u najavu da će prvi album makarske grupe Rezerve učiniti ovo muzičko ljeto eksplozivnim slobodno povjerujte.

Prvi dan šestog mjeseca ove godine Rezerve velikim slovima upisuju kao datum izlaska njihovog albuma prvijenca pod nazivom “Ravno u zamku”.

Počeli su ga najavljivati odmah po izlasku samizdat EP-ja ”Evo Rezerve” (2014.) sa šest tipičnih, uglavnom dvominutnih punkerskih komada i već prvi novi singl, akustičarska pjesma ”Propalo” bila je naznaka novog usmjerenja, zacementiranog narednim ”Ne voli, ne voli” (2016.).

Nakon što je sljedeći singl ”Madona” (januar 2017.) postao njihov prvi hit, sve što se poslije događalo oko Rezervi bile su slutnje da će Makarani ozbiljno ustalasati hrvatsku i regionalnu rock scenu.

Nekoliko dana prije puštanja albuma, njihov izdavač, Croatia Records, šalje probni balon – ”Ravno u zamku” dostavljen je recentnim muzičkim redakcijama u Hrvatskoj. A ove su se ulovile: ”sjajan album”, ”kompaktno djelo”, ”najzabavniji novi album”, ”vjerovatno najbolji domaći album u zadnjih nekoliko godina”… nizali su se hvalospjevi.

Jedno od nepisanih pravila u rocku (provjerljivo samo post festum) kaže da prvi albumi jako često budu i najbolji u opusu. Kod nekih ostanu jedino vrijedno što su uradili. Najveći, međutim, nalaze inspiraciju da veličinu prvijenca nadograđuju onoliko koliko se razvija njihova životna i autorska zrelost i mijenjaju okolnosti u kojima žive.

Preslušavajući objavljene materijale, možemo se složiti da su Rezerve uradile odličan, ugodan, slušljiv album u prirodnom duhu koji ih je formirao s najboljim iz naslijeđa mediteranske pop i rock razigranosti. Kako stvari stoje, teško je vjerovati da ih taj duh može napustiti, pa će Dalmacija dobiti još jednu istaknutu bendovsku epizodu podugo poslije Belanovih Đavola ili Daleke obale.

A vjerovatno i nije slučajno da ”Koga briga za zvijezde”, zadnji najavni singl za album, ima miris Belana.