Week 31/2018: ProRocks, Tyger Lamb, Mia & Joe

Nova ploča Show Time

Ljeto, ili u novinarskom žargonu ‘vrijeme kiselih krastavaca’, smanjuje produkciju muzičkih noviteta, ali ne i kvalitet.

ProRocks: Sve princeze

Sarajevski ProRocks lokalno je poznati i traženi klupski bend, koji tek (ili napokon) započinje i autorsku karijeru, pa su, poslije premijernog singla ”Fališ mi ti” s kraja prošle godine, snimili i novi ”Sve princeze”. Plesni, radiofonični broj i simpatična priča koja opisuje njihovo iskustvo sa brojnih svirki (Kao nekad sviraj mi onaj ritam da me ponese, bila je to njena noć, voljela je Indexe / Sama prilazi, jao otkad nisam čula to, dobri sarajevski rock ‘n’ roll, da li svirate i Leb i sol) pokazuje i tu stranu njihovg potencijala. Muziku i tekst uradio je basista Adnan Muratović, aranžman su s njim uradili gitarista Olmo Vlahovljak i bubnjar Mirza Begić, a postavu još čine pjevač Jasmin Kojić i klavijaturista Ahmed Skender.

Tyger Lamb: Sugar

To je to! Treći singl ”Sugar”, sa debitantskog albuma ”Born Into This”, i tek prvi video spot zagrebačkog surf, blues, soul, dub, rock’n’roll kvarteta Tyger Lamb, za koji uporno tvrdimo da su senzacija u novoj rock generaciji cijelog regiona, samo je potvrda više da njihovu muziku morate upoznati, ako još niste. Maštoviti video je osmislio, snimio i režirao Dinko Šimac (Beyond Pines Films), a glavne uloge igraju Jelena Cupar i Goran Brezak. Nenarcisoidni Tyger Lamb pojavljuje se u finišu, samo na nekoliko sekundi.

Mia & Joe: Sve što sada radiš

Mia & Joe (Mia Mimica i Josip Sušić) splitski je duo, s velikim brojem nastupa na kojima izvode covere Queena, Fleetwood Maca, Marka Knopflera, Joss Stone i drugih svjetskih zvijezda i sada se predstavlja prvim autorskim singlom “Sve što sada radiš”. Zapravo, to je samo prvo zvanično izdanje, a autorsku muziku rade od početka početka djelovanja, što znači da bi uskoro mogli čuti i nove njihove stvari. Izabrana premijerna akustičarska pop-rock balada s primjesom countrya, soula i rhythm & bluesa vrlo obećavajući je ulazak na autorsku scenu.