Maja Louis - Daria Hodnik

Novi albumi: dvije različite muzičke priče osebujnih pjevačica Darie Hodnik i Maje Louis

Muzika - regija Show Time

Među nekoliko diskografskih noviteta objavljenih pred ovaj vikend, izdvojili smo debitantske albume pjevačica koje, zapravo, imaju već duže muzičko iskustvo, Darie Hodnik i Maje Louis.

Zagrebačka pjevačica Daria Hodnik dugogodišnji je glas iz sjene, pjevajući back-vokale na albumima i turnejama brojnih regionalnih zvijezda, od Čolića i Gibonija do Merlina, s kojim je, od albuma ”Sredinom” (2000.), i počela njena karijera priznate i tražene vokalistice.

Poslije toliko godina, konačno je iz pozadine kročila u prvi plan, snimajući neke probrane pjesme iz opusa Dine Dvornika, Bijelog dugmeta i Olivera Mandića (čiju ”Dođe mi da vrisnem tvoje ime” je Daria interpretirala posebno veličanstveno), ali, dakako, i nove autorske pjesme, što je sve skupa kompletiralo njezin prvi solistički album ”Fantastična”, objavljen pod etiketom Croatia Recordsa.

Izdanje prati najnoviji singl ”Smijem se”, koji autorski potpisuje Nermin Puškar, koji je 2000-ih godina u BiH bio pjevačka zvijezda kao frontmen sarajevske rock grupe Knock Out.

Beograđanka Maja Louis imala je donekle sličan početak – pjevala je u pratećem bendu svog slavnog oca Ljubiše Stojanovića Lousa, te predvodila vlastiti kupski sastav Maja St. Louis, ali je od ranog razdoblja izražavala autorske ambicije i premijeru imala na prošlogodišnjem albumu ”Euridika” svog brata Marka Louisa, potpisujući njihovu duetsku pjesmu ”Svet je tvoj”.

Svoj album prvijenac najavila je singlom “Život bira umetnike”, a samo mjesec dana poslije pojavilo se izdanje “Buđenje” pod etiketom beogradske kuće Lampshade Media. Album prati novi spot “Molim se za tebe”, koji govori o osjetljivoj društvenoj temi:

“Pesma govori  o nasilju nad ženama bilo koje vrste. Na poslu, u porodici, u školi . Mentalno i fizičko zlostavljanje, manipulacija, mobing. Želim u saradnji sa Autonomnim Ženskim centrom da probudim svest devojčicama, devojkama i ženama da imaju kome da se obrate i da ne moraju da čekaju da se nešto desi da bi bile shvaćene ozbiljno.”

Specifičnost Majinog autorskog rukupisa upravo jeste angažiranost, vrlo direktna kao u novom singlu, ali i suptilna u nekim temama koje imaju autobiografsku crtu, kao ”Sruši taj zid”.

U svakom slučaju, ”Buđenje” je zanimljiva kolekcija Majinog popa kroz koji se provlače različiti izrazi, od worlda do hip hopa (”Dan za danom” sa beogradskim reperom Strukom). O svestranosti autorice govori i najava da Maja sprema i vlog pod nazivom “Buđenje” koji će uskoro biti dostupan na njenom Youtube kanalu i u kojem će se baviti raznim životnim temama sa zanimljivim gostima.