Bono_Sarajevo

Bono Vox proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo

Muzika BiH Show Time

Frontmen grupe U2 sinoć je, na svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, proglašen počasnim građaninom, a među ostalim priznanjima, iz svijeta muzike počast je ukazana još nedavno preminulom Esadu Arnautaliću.

Povelja je Bono Voxu dodijeljena za njegov ”izuzetan doprinos u pružanju podrške građanima tokom opsade Sarajeva, kao i za doprinos u borbi za ljudska prava i slobode na načelima humanosti, solidarnosti i demokratičnosti među ljudima različite vjere, nacije i kulture”.

U obrazloženju Skupštine KS naglašava se da je on, za razliku od brojnih rock zvijezda, svoje vrijeme, novac i slavu odlučio trošiti u humanitarne svrhe i s humanitarnim ciljem. Tokom opsade Sarajeva Bill Carter je snimao dokumentarni film ”Miss Sarajevo” koji je producirao Bono Vox i zahvaljujući kojem je nastala i istoimena pjesma.

Slavnom pjevaču će, kako se navodi, Povelja biti uručena u vrijeme Sarajevo Film Festivala, na kojem je Bono već bio dva puta, 2000. i 2006. godine.

Uz još neka tradicionalna priznanja zaslužnim osobama, Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je i maestru Esadu Arnautaliću posthumno ”za izuzetan doprinos očuvanju autorskog stvaralaštva zabavno-muzičke scene te ukupnu afirmaciju kulturno-umjetničke produkcije na području KS i države BiH”.

(Fena)