NoLimitNow - Luddit

Premijere: singlovi krajiških grupa No Limit Now i Luddit

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Bosanska Krajina, kako joj ime kaže, u mnogim se stvarima čini perifernom, ali u rocku ima svoju ‘školu’ koja vuče korijene još iz vremena mitskih Divljih jagoda, a uspješno je održavaju i brojni današnji sastavi u žanrovima raznolikijim nego ikada.

No Limit Now je klasik pop-rock bend iz Sanskog Mosta i čine ga Zlatko Safić (vokal), Herdin Rakanović (gitara), Mirnes Osmančević (bubanj) te Almin Krupić (bas gitara), a do sada je objavio dvije autorske pjesme, rock balade “Zamišljam” i “Da si mi bliže“, prve brojeve urađene za nadolazeći debitantski album.

Četvorka je juče (14. 11.) predstavila novi spot “Tajna” za ljubavnu priču o dvoje mladih koji, u potrazi za boljim životom, napuštaju svoju domovinu, svoje gradove pa tako i ljubavi, a simboliziraju je dvije rijeke ljepotice, Sana i Una, ponos svih Krajišnika.

Autor teksta, muzike i aranžmana je Dinko Kulenović, široj javnosti poznat i kao basista grupe Mikula & Nadničari.

Za bihaćki bend Luddit ljetos smo napisali da čini dio ‘nekih novih čuda što se događaju na bihaćkoj sceni’. Jedan od najmlađih rock kolektiva u gradu na Uni, okupljen krajem 2018. godine, razlog za tu tvrdnju dao nam je u vidu svoje premijerne pjesme ”Taman”, uzbudljive 6-minutne teme sa sjajnim tekstom.

I Luddit radi na svom debitantskom albumu, pa je 14. 11. objavio drugi singl “Spali nakon čitanja”. Bučniji je od prvijenca, čime ovaj bend demonstrira svoje stilsko opredjeljenje od bluesa do punka. I opet, za razliku od prvog ‘ludditski poetičnog’ singla, ovaj je ”sadržajno nepretenciozan, lišen bilo kakvog smisla te ne nosi nikakvu poruku, jer je jedna bujica nepovezanih misli, galimatijas, koje valja spaliti nakon slušanja, zatrti im svaki trag”.

Luddit su Jasmin Paparević (električna gitara), Jure Petrović (akustična gitara i vokal), Edin Ruždijić (bubanj), Elo Harbaš (bas gitara) i Elvedin Malkoč (tenor saksofon). Ni jednog ne izdvajamo, no zvuk saxa je nešto što dodatno posebnom čini muzku ovog benda. Možemo li, nakon samo dva njihova broja, zaključiti da nas u idućoj godini čeka jedno od najzbudljivijih izdanja u bh. rocku?