Glas.ba barometar naslovna

Glas.ba Barometar singlova (godina 2018. week 21)

Nova ploča Show Time

Već neko vrijeme nema muzičkih noviteta sa BiH scene. U okolnim zemljama minula sedmica je bila dinamična u svim žanrovima, od popa, kantautorske akustike do punka, metala i boogie rocka.

Nela: Vrijeme je

Zagrebačka 22-godišnja pop pjevačica Nela (Antonela Đinđić) tek gradi karijeru, pa joj, kao svim početnicima, puno znači kad dobije priliku snimiti singl. I podršku treba, naravno, a od nas je dobiva uvrštavanjem u ‘Barometar’. Što se pjesme tiče, ne možemo reći da je sasvim loša, ali nema identitet. Za potvrdu talenta koji joj se pripisuje treba puno jači broj.

Tijana: Nekako, nikako

Novosađanka Tijana Bogičević je iz istog pop miljea i sa svojih 37 godina skupila je puno iskustva, među ostalim kao prateći vokal u bendu Vlade Georgieva. Ta zrelost se čuje, a zanimljivo je da će za nekoliko dana (29. 5.) izdati svoj prvi album pod znakovitim nazivom ”Čudo”. Video za zadnji singl pred izlazak debija radio je Boy Vano, odnosno američki reditelj bosanskog porekla, Bojan Vanovac.

Roko: Još jednom

On je visokoškolovani vokalist i magistar saksofona, završio je Muzičku akademiju u Zagrebu te svira još četiri instrumenta, gitaru, klavir, bas gitaru i bubnjeve. On je Roko (Vušković) i prošle godine se predstavio publici prvim singlom ”Tvoj je trag u meni”, a 23. 5. izbacio je novi ”Još jednom”. Budući da iza njega ne stoji veliki izdavač sa moćnom PR mašinerijom (a publika sve manje umije sama otkrivati bisere, nego se porivom stada lijepi na sve što se reklamira), pregledi spota na Rokovom kanalu su skromni. A ne bi smjeli biti. Samoborski kantautor kao izvođač , te autor muzike i teksta zajedno s poznatim producentom Predragom Martinjakom, ima i uhu i duši ugodnu pjesmu, koja će,  budu li radijski urednici otvoreni, biti ljetni hit. A dionice na usnoj harminici, koje je odsvirao blueser svjetskog glasa Tomislav Goluban… jednostavno, prekrasno.

Raskid13: 5 minuta

Raskid13 (baš bi bilo zanimljivo saznati šta stoji iza ovog imena) je punk bend iz Pančeva, nastao 2014. i čine ga Slavko Kozomora (vokal), Selena Simić (bubnjevi), Miroslav Ivanović Joe (bas), Nemanja Popov (gitara) i Dušan Svirčev (gitara). Imaju iza sebe jedan EP i nekoliko singlova, a svoju muzičku filozofiju opisuju kao ”optimizam i sarkazam na melodičan i šaljiv način”. Takav im je i najnoviji broj ”5 minuta” s temom seksa na u kontekstu koji se baš ne susreće čak ni u punku. Njega opisuje klimaks pjesme, vrlo smisleno obrađen refren hita Aerodroma ”Stavi pravu stvar na pravo mjesto”. Da, duhovito.

Keops: Keops

Riječki bend Keops (Bruno Mičetić – gitara, Mirjana Mičetić – klavijature, Vanja Matejčić – bas i Zvonimir Mihaljević – bubnjevi) veterani su metal rocka scene i tri godine poslije albuma “Lice sudbine” izbacuju singl nazvan po bendu i kao zajednički broj sa vokalistom i glumcem Veselinom Krstovskim. Zanimljivo je da su na početku karijere surađivali sa tipičnip pop autorom Slobodanom Vujovićem (ex sarajevski Ambasadori), koji od ratnih godina živi i radi na Krku. Poslij nekih izmjena u bendu, najavljuju da se vraćaju izvornom simfoničnom metal zvuku, te da ciljaju i na vanjsko tržište, pa će svaku pjesmu snimiti i na engleskom jeziku. Sretno im s tim, jednom su već imali uspjeha s talijanskom turnejom.

Sloanwall: Boogie Monster

Sloanwall. Mjesto stanovanja: Zagreb. Znak prepoznavanja: stoner, groove rock. Posada: Fran Sutlić – vokal, Robert Polak – gitara, Matija Sarić – gitara, Bruno Aljinović – bas i Juraj Sarić – bubnjevi. Imovina: EP izdanja “Dawn of light” i “Vol. II”. Novi broj im se zove “Boogie Monster”. Nabrijano. Daje naslutiti da su im koncerti adut. Primjerak da se u novoj generaciji događa dosta zanimljivih stvari izvan mainstream diskografije. Zato bi bilo dobro upamtiti to ime – Sloanwall.

Billie Joan: Graveyeard Dad

Zadnji broj u ovosedmičnom ‘Barometru’ nije nova stvar, no vrijedi je izdvojiti. Pjesma ”Graveyeard Dad” splitske kantautorice Billie Joan treći je video singl s njenog prošlogodišnjeg debitantskog albuma ”Barren Land” i jedna je od najemotivnijih tema, što video priča posebno naglašava. Riječ je o njezinoj posveti ocu te se osvrće na alkohol i suicid, o čemu pop ni ne pomišlja da progovori. Albumu smo već dali dobru ocjenu, a sada pripada i autoru spota Dominiku Belančiću (makar se čini da bi film bio efektniji bez zadnji 15 sekundi).