cvrčak

Popularni leksikon: Kako možemo odrediti temperaturu zraka slušanjem cvrčka?

GPS za dušu Popularni leksikon

U prethodnoj ljetnoj temi Popularnog leksikona saznali smo da je naše tijelo jednako slano kao more. Sada ćemo saznati za jedan zanimljiv i jednostavan trik – da saznamo temperaturu znaka na osnovu brzinje glasanja cvrčaka.

Broj oglašavanja jednog cvrčka u jedinici vremena (odnosno, brzina cvrčanja) u prosjeku zavisi od brzine cvrčkovog metabolizma, odnosno brzine kojom se odigravaju njegove telesne hemijske reakcije, u okviru kojih se energija oslobođena sagorijevanjem hrane pretvara u rad i toplotu.

Brzina metaboličkih reakcija cvrčka zavisi od temperature, u skladu sa starim Arenijusovim zakonom, po kojem je brzina hemijske reakcije proporcionalna sa recipročnom vrijednošću eksponenta količnika energije aktivacije reakcije i temperature (e-E/kT).

Prekomplicirano?

Jednostavnije: s porastom temperature zraka koji okružuje cvrčka, povećava se i brzina njegovih metaboličkih reakcije, a time će on i brže cvrčati.

Kako na osnovu toga odrediti temperaturu zraka bez ikakvih mjernih instrumenata?

Postoji jedno staro pravilo koje kaže da saberemo broj cvrčanja cvrčka tokom 8 sekundi sa brojem 5 i eto nam temperature zraka u Celzijusovim stepenima.

Ako ste baš znatiželjni da odredite i temperaturu u Farenhajtima, broju cvrčanja cvrčka tokom 15 sekundi dodajte broj 40.

Dakle, za na primjer, ako izbrojimo 112 cvrčanja cvrčka u jednom minutu, temperatura zraka će otprilike iznositi 20 oC ili 68 oF.

Ako vas zanimaju naučni detalji – istraživanja su bila sprovedena na primjeru snježnog cvrčka (Oecanthus fultoni) koji živi na drveću i primjećeno je da na temperaturi od 17,3 oC prosječno njegovo oglašavanje iznosi 100 puta u minutu, pri temperaturi od 20,3 oC – 126 puta u minuti, a na temperaturi od 25oC – 178 puta u minuti.

Akoo ove rezultate ucrtamo kao tri pozicije na grafikonu broja cvrčanja u jedinici vremena u funkciji temperature, dobijamo odgovarajuću eksponencijalnu zavisnost na osnovu koje možemo  pronaći i temperaturu zraka pri bilo kojoj drugoj učestalosti cvrčanja snježnog cvrčka.

cvrčak

S dopuštenjem: Sveznan.com, autor Vuk Uskoković