Ofarbane dame San Franciska

Ofarbane dame San Franciska

GPS za dušu Jedi moli voli Nedosanjani svijet

Ovaj zanimljivi naziv nosi niz kuća izgrađenih u viktorijanskom stilu, u dijelu ulice Steiner br. 710-720. Sagrađene su između 1892. i 1896. godine, tokom ekonomskog procvata San Franciska, krajem XIX vijeka.

Veliki broj kuća građenih u viktorijanskom stilu srušen je tokom zemljotresa 1906. godine, a od onih koje su preostale, uglavnom u zapadnim i južnim dijelovima grada, najpoznatije su čuvene Ofarbane dame, koje su danas jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u gradu. Svoje mjesto našle su na brojnim fotografijama i razglednicama i pojavile se u preko 70 filmova, TV programa i reklama.

Naziv po kojem su poznate zaživio je tek 1978. godine, kad je objavljena knjiga „Ofarbane dame – blistave Viktorijanke San Franciska” (Painted Ladies – San Francisco’s Resplendent Victorians), autora Elizabet Pomade i Majkla Larsena.

Procjenjuje se da je u periodu 1849-1915 sagrađeno oko 48000 kuća u viktorijanskom i edvardijanskom stilu. Da bi se istaklo bogatstvo detalja na fasadama, krečene su kombinacijama jarkih boja, što je postalo moda tog perioda. Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, jarke boje zamjenjuje borbeno siva, s elementima obilježja boja mornarice, kao vid podrške američkim trupama u ratu.

Posljeratni period obilježilo je siromaštvo i naglo propadanje viktorijanskih kuća u gradu, od kojih su mnoge porušene. Većina onih koje su ostale, zadržale su svoje „ratne boje”, zbog opšte apatije i neimaštine njihovih vlasnika, sve do 1963. godine, kad je umjetnik Buč Kadram izveo malu arhitektonsku revoluciju u San Francisku. Smjelo kombinujući jarko plavu i zelenu na fasadi svoje kuće građene u italijansko-viktorijanskom stilu, Kadram je izazvao burne reakcije. Mnogi su kritikovali njegov izbor jarkih boja kao neukusan, ali su vlasnici viktorijanskih kuća postepeno počeli da pozivaju Kadrama da im pomogne u pravom izboru boja za njihove sive kuće.

Niz Ofarbanih dama dekorisan je uz Kadramove sugestije, a u radu su učestvovali i drugi umjetnici San Franciska, poput Tonija Kataletiša, Boba Baknera i Jazona Vondersa. Do 1970. godine, njihov projekat je dobio naziv „koloristički pokret”, koji vlasnici viktorijanskih kuća širom SAD-a prate sve do danas.

preuzeto (uz odobrenje) sa medias.rs