jaja

Popularna medicina: Uživajte u jajima! Ptičjim.

21. vijek Naučno (ne)dokazano Zdravlje

Stigma je do sada pratila jaja, a temelj su joj činile tvrdnje eksperata da ih se treba paziti. Nije ni prvi ni zadnju put da stiže ispravak krivih navoda. Srećom po nas, naučnici nisu sujetni po tom pitanju.

Nekada je vrijedila izreka ‘svako jutro jedno jaje…’, pa stav medicine da s previše jaja možemo (se) ubiti, a sada se sve učestalije objavljuju preporuke – prepustite se slobodno užitku u jajima.

U jednom od novih istraživanja, provedenom u Kini i u kojem je sudjelovalo gotovo pola miliona ljudi, definitivno je tvrđeno da su jaja vrlo zdrava za naše srce i krvne žile.

“Glavni zaključak ovog velikog istraživanja je da jedno jaje dnevno nije povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te ima pozitivan učinak na zdravlje”, komentar je sa znamenitog Univerziteta Cambridge na studiju objavljenu u časopisu Heart.

“Jedno pa čak i dva jaja dnevno dobra su za organizam. Jaja jesu veliki izvor proteina, a mi proteine unosimo i na druge načine, pa zato treba ipak paziti, jer previše proteina od preporučenog može preopteretiti bubrege”, potvrđeno je iz Udruženja britanskih dijabetičara.

Jajoljupci odahnuli, potvrđeno iz brojnim anonimnih izvora.