old woman forever young

Doživjeti stotu nije gnjavaža u životu… vitalni pjevači i glumci nadomak 100!

GPS za dušu Igra života Pričam ti priču

Mora da je jeziva gnjavaža u životu, doživjeti stotu, napisao je prije 40 godina Bregović, iako danas, sa 67 godina, sigurno ne misli tako. Kao ni neki skoro stogodišnjaci, još aktivni na muzičkoj ili glumačkoj sceni.

Tek kada smo, ponukani jednom usputnom pričom, počeli istraživati podatke o dugovječnim umjetnicima, zaprepastili smo se koliko ih i u u svijeti i nas ima. Sklonjeni su od sjaja reflektora, nisu više glavne medijske priče, ali žive Dylanove stihove ”I budi uvijek hrabar, stani uspravan i jak, nek’ ti srce uvijek pjeva… i ostani zauvijek mlad”.

Davnašnji heroji nečijih mladosti nisu više zvijezde, ali jesu i dalje heroji. To pokazuju njihove životne priče, a prije nego vas povedemo tim putem, među vječno mlade umjetnike na našim prostorima, u najkraćim crtama ćemo spomenuti neke svjetske primjere.

Jedan od najvećih filmskih junaka svih vremena, Kirk Douglas, kročio je u svoju 102. godinu, a karijeru je okončao kao 92-godišnjak u TV filmu Empire State Building Murders.

Među muzičarima Vera Lynn, britanska filmska i pjevačka pop zvijezda, enormno popularna za vrijeme Drugog svjetskog rata, 20. marta je napunila 101 godinu, ali već dugo nije aktivna, dok je američka glumica i pjevačica Doris Day početkom aprila je napunila 96, a zadnji album je izdala prije sedam godina.

Vrlo poseban je, pak, slavni francuski šansonjer Charles Aznavour. Za koji dan, 22. 5., navršava 94 godine – i još je aktivan!

Aktivan? Malo je to reći, jer Charles je 2015. objavio album ”Encores” i u njegovoj diskografiji je broj 51 (!), pa se otputio na turneju, ne na 10-20 koncerata unaokolo, oko Francuske, već po cijelom svijetu i među njima, ranije je najavljeno, zakazan je nastup 16. 8. u pulskoj Areni.

Sjetimo se još B.B. Kinga, koji je preminuo u maju 2015. u svojoj 90-oj, a nepunu godinu ranije bio je još na turnejama. Živio je muziku sa svojom gitarom do posljednjeg daha.

Charles Aznavour

Mlađi čitatelji sigurno nisu ni čuli za zagrebačkog glumca i reditelja Zvonimira Rogoza. Preminuo je prije punih 30 godina, sjećanja i kod starijih blijede, a estradni mediji imaju nove heroje i nove (reality) kriterije da bi im padalo na pamet prisjećati se davnašnjih.

A Rogoz je heroj. I Inspiracija. Umro je u 101. godini – i nastupao gotovo do zadnjih trenutaka života, ostavši zabilježen kao najstariji aktivni glumac na svijetu!

Kao zanimljivost spomenimo da je 1933. igrao jednu od glavnih uloga u čehoslovačkom filmu ”Ekstaza”, kao partner znamenite američke glumice Hedy Lamarr, a film je poseban po antologijskim scenama u kojima glavna junakinja pliva gola, odnosno implicitno simulira spolni odnos, zbog čega se često navodi kao prvo mainstream erotsko ostvarenje u historiji filma.

A priča je još zanimljivija zbog Rogozova privatnog ljubavnog života. Slovio je kao veliki zavodnik, pa i u ljubavi uživao do zadnjeg trenutka. Cijeli svijet bio je fasciniran kada je u svojoj 92. godini postao otac, a sina mu je rodila 56 godina mlađa supruga.

Eto, i doslovno zauvijek mlad, Rogoz je dvije godine prije smrti objavio autobiografsku knjigu ”Mojih prvih sto godina” (Grafički zavod Hrvatske, 1986.), a Televizija Zagreb (danas HRT) o njemu je 1987. godine, uz njegov stoti rođendan, snimila dokumentarni film ”Zdrav Rogoz u zdravom tijelu”.

Zvonimir Rogoz

Beogradska kazališna, filmska i televizijska glumica Branka Veselinović ušla je u stotu godinu života (rođena u Bečeju 16. 9. 1918.) i ono što zvuči fascinantno: i dan danas obilazi domove za nezbrinutu djecu i domove za stara lica, gdje izvodi dramske monologe i recitira poeziju.

Branka je inače poznata po dugogodišnjem humanitarnom radu – bila je ambasadorica UNICEF-a i vodi fond za pomoć invalidnoj djeci.

Za glumačka ostvarenja dobila je niz velikih nagrada, među kojima su Orden rada sa zlatnim vijencem, Nušićeva nagrada za životno djelo i Sterijina nagrada, a osebujnost ove iznimne glumice otkriva još jedan detalj: Branka aktivno govori engleski, ruski, njemački, francuski i mađarski jezik. Mindannyian szeretnénk, asszonyom Branka!

Branka Veselinović danas i nekad
Branka Veselinović danas i nekad

Branko Šegović se bavi umjetnošću koja nije u žiži medijskog zanimanja, pa nije poznat najširoj javnosti. On je etnokoreograf, izučava folklor i vodi folklorne grupe, baveći se i sam plesom. Ono što jeste malo (ili veliko) svjetsko čudo – Branko i danas pleše, a nedavno je napunio 95 godina!

Tajna? On ima svoju: Optimist sam, što znači da treba biti zdrav u glavi. Puno se krećem, znam propješačiti više od 20 kilometara dnevno. I da ne zaboravim, nikad nisam pušio, popio kavu, jedem umjereno, a mjesečno pojedem dva kilograma meda, što mi daje snagu i vitalnost

Branko Šegović
Branko Šegović

Jedna od najcjenjenijih kazališnih, filmskih i televizijskih glumica na ovim prostorima, Mira Stupica, doživjela je 93 godine. Preminula je dva dana poslije rođendana, 19. 8. 2016.

Od prve uloge u filmu ”Bakonja fra Brne” (1951.) ostvarila je pedestak filmskih i televizijskih uloga, no najvjernije je bila teatru, kao članica ansambala zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta. Zadnju ulogu odigrala je 2011. kao 88-godišnjakinja u filmu ”Parada” Srđana Dragojevića.

Mira Stupica, 1964. i 2010.
Mira Stupica, 1964. i 2010.

Beogradski glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević u julu će napuniti 92 godine i fascinantno je da njegova glumačka karijera traje skoro 80 godina!

Od prvog pojavljivanja na sceni Narodnog pozorišta, 1938., kada je imao samo 12 godina, do uloge u TV seriji Santa Maria della Salute Zdravka Šotre, snimane tokom 2016., Vlasta je u svoj opus ubilježio više od 350 uloga, od kojih je čak 176 na televiziji i filmu.

Globalnu popularnost stekao je u serijalu ”Bolji život” (1987-1991.), dok će u kazališnim analima ostati upisan kao jedan od glumaca u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta ”Buba u uhu”, slavnoj svjetskoj komediji francuskog autora Georgesa Feydeaua, koja je u stalnom repertoaru bila nevjerovatnih 40 godina, od 1971. do 2011., sa više od 1500 izvođenja.

To je rekordna, najdugovječnija predstava sa istom postavom u Srbiji, a bila bi i u svijetu da nije jednog komada u zagrebačkom Teatru ITD, čiji je glavni junak naš sljedeći vječno mladi heroj u ovoj priči.

Vlasta Velisavljević
Vlasta Velisavljević

Pero Kvrgić, zagrebački kazališni, filmski i TV glumac, 4. marta 2018. napunio je 91 godinu. I još je aktivan, sa 74 godine scenskog staža iza sebe!

Ostvario je blizu 200 različitih uloga, mahom u klasicima velikih autora kao što su Marin Držić, Pirandello, Molièr, Shakespeare, Ionesco, Jovan Sterija Popović, ali jedna se izdvaja. Svjetski jedinstvena.

Stilske vježbe je predstava čija premijera se dogodila 19. 1. 1968. u Teatru ITD. Priča je to o jednoj sasvim banalnoj zgodi u tramvaju koje autor djela, francuski književnik Raymond Queneau (čita se Keno) interpretira na bezbroj načina – što postaje vrhunska komedija. Temelj joj čini upravo glumačka igra i šezdesetak prvih izvedbi glavne i jedine likove tumačili su Pero Kvrgić i Mia Oremović, koju je početkom 1970. naslijedila Lela Margitić.

Od tada ovaj dvojac ”Stilske vježbe” bez prekida igra do današnjih dana, te su uvrštene u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom.

Zapravo, Gunnessovu plaketu Krvrgić i Margitićeva dobili su još u januaru 2009. godine, a kako se ”Stilske vježbe” još igraju, rekord je povećan i teško da će biti ikada dostignut.

Lela Margitić svakoga mora fascinirati energijom koju pokazuje u svojoj 77. godini, ali Kvrgić, kao 91-godišnjak koji još izlazi na daske što život znače, fenomen je u svjetskim okvirima. I inspiracija. Vrijedan neograničenog divljenja.

Pero Kvrgić
Pero Kvrgić

Među vječno mladim herojima muzike i glumišta još su zagrebački pjevač i multi-instrumentalist, 89-godišnji Stjepan Đimi Stanić (koji je uoči 88. rođendana pjevao u klubu Močvara!), 87-godišnji beogradski pjevač Đorđe Marjanović, jedan od ranih fenomena popularne muzike na ovim prostorima, koji je u ’60-im i ’70-im godinama imao masu sljedbenika poznatih kao đokisti, te zagrebačka pjevačica zabavne glazbe iz istog vremena, Anica Zubović, koja je 28. 3. napunila 86 godina.

Anica Zubović, proslava 85. rođendana, 2017.
Anica Zubović, proslava 85. rođendana, 2017.

Pjevačica već duže vrijeme nije aktivna, živi u Domu umirovljenika prošlogodišnji 85. rođendan, bio joj je nezaboravan – u sali Doma skupila se tek koju godinu mlađa generacija, Miro Ungar (81), Marko Novosel (82), Drago Diklić (81), Vera Svoboda (81), Minja Subota (80), te za ovo društvo mlađani Radojka Šverko (70), Zdenka Kovačićek (74) i Anicin najčešći kompozitor Vojkan Borisavljević (71), pa je vitalna Anica dobila još jednu priliku za zajednički koncert, makar i u intimnom okruženju umirovljeničkog doma.

Devet muzičara, svima zajedno više od 700 godina, a vedroga duha.

Doživjeti stotu ne mora biti gnjavaža u životu.