Edison GBell Penkala, plakat

Izgubljeno u vremenu: početak domaće diskografije

GPS za dušu Vremeplov

U Zagrebu je na današnji dan prije ravno 90 godina održana osnivačka skupština prve tvornice za izradu gramofonskih ploča i montažu gramofona na ovim prostorima “Edison Bell Penkala Ltd“, koja je s radom počela početkom naredne godine.

Tvrtku je osnovao svestrani hrvatski izumitelj Slavoljub Penkala, koji je još 1908. počeo proizvoditi prve gramofonske ploče, da bi sada posao i proširio potpisujući ugovor s engleskom kompanijom “Edison Bell” (čiji naziv je posveta slavnim američkim izumiteljima Thomasu Edisonu i Grahamu Bellu, ključnim osobama za stvaranje temelja muzičke industrije).

Edison Bell Penkala Ltd

Zagrebačka je diskografska tvrtka početak rada temeljila na licencnim izdanjima njemačkih i engleskih kuća, ali je već 1927. snimala i popularne pjesme na hrvatskom jeziku s domaćim izvođačima. Tako je u “Glavnom katalogu domaćih i stranih ploča” iz novembra/studenog 1927. nudila 15 izdanja ‘turskih snimki’ Nacionalnog turskog muzičkog trija Skoplje te ploče označene kao ‘komične snimke’ – “Povratak iz gostione”, “Jožek pred sucem” i “Tajanstveno pismo”, koje su snimili izvjesni A. Grund i J. Dević.

Iz kataloga se vidi da je “Edison Bell Penkala Ltd” imao skladišta u 25 glavnih mjesta tadašnje Jugoslavije te da je davao gramofone i ploče na dugoročnu otplatu!

Edison Bell Penkala - katalog

Prema nekim izvorima, u Zagrebu je tokom 1930-ih radila i manja firma “Druker sokol rekord“, u kojoj su se proizvodile i domaće ploče i licencna izdanja, dok je u Beogradu radila mala diskografska kuća “Balkan“.

Penkalina tvrtka se 1937. gasi, ali Zagreb je dobio novog diskografa – “Elektroton“, koji je posebno zanimljiv po tome što će 1947. godine, poslije nacionalizacije, on biti preimenovan u – Jugoton, a danas posluje pod nazivom Croatia Records.

Zanimljivo je da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu prije par godina digitalizirala nekoliko stotina gramofonskih ploča na 78 okretaja u minuti s početka 20. stoljeća iz fonda Zbirke muzikalija i audiomaterijala, koje su sada prvi put dostupne javnosti, na internetskoj stranici Zvuci prošlosti .

Ako niste znali: Prodaja, odnosno distribucija gramofonski ploča i uređaja za reprodukciju na ovim prostorima počela je još u prvim godinama dvadesetog stoljeća. No, prvu organiziranu prodaju gramofonskih ploča firme “Odeon” počeo je Milan Ilić, u aprilu/travnju 1921., u svojoj radnji u Beogradu. Inventurom krajem 1924. je zabilježeno da je u skladištu imao 4500 gramofonskih ploča i 26 gramofona, da bi četiri godine kasnije brojka iznosila 168.221 primjerak ploča za prodaju.

Edison Bell Penkala, gramofonska ploča

Priredila redakcija Glas.ba