Test trudnoće

Staroegipatski test za otkrivanje trudnoće

GPS za dušu Vremeplov

Evo jednog simpatičnog istorijskog dokumenta o tome kako se u vrijeme prije naše ere testirala trudnoća.

Čovjek bi pomislio, kako su testovi mokrenja na štapić dio savremenog doba, a istina je da su ljudi za nešto slično znali i davne 1350 prije naše ere. Egipatski papirus iz tog vremena opisuje kućni test za otkrivanje trudnoće, a ujedno pokazuje da li majka nosi žensko ili muško dijete. Žena bi se pomokrila na manju hrpu pšeničnog i ječmenog zrnja i ako bi niknuo ječam ona bi nosila muško dijete, a ako bi niknula pšenica, dijete bi bilo žensko. Naravno, ako ne bi bilo klica, ne bi bilo ni trudnoće.

Čini se da su naši preci imali znanje, koje ima smisla. Kada je taj test izvođen u novije vrijeme, ustanovljeno je da trudnoću predviđa sa 70 postotnom sigurnošću, što ne vrijedi za spol i to vjerovatno zato, što povišena razina estrogena u urinu trudne žene, uzrokuje klijanje zrna. Pa eto, ko želi neka provjeri 🙂

Za veću sigurnost ipak izaberite jedan od suvremenih testova, koji daju rezultate sa visokim postotkom tačnosti. A želite li što ranije doznati spol djeteta, na raspolaganju su vam još pomalo skupi DNK tekstovi (Nifty i Harmony), koji se većinom rade zbog provjere eventualnih anomalija ploda.

 

Izvor: Heidi Murkoff, Sharon Mazel