Taj Mahal

Taj Mahal: Eksplozivna druga mladost 75-godišnjeg bluesera

Muzika - svijet Show Time

Blues je jedna vrlo čudesna muzička ‘ladica’ – nema najmasovniju, ali ima publiku koja je jedna od najposvećenijih, rijetko nudi planetarne diskografske i koncertne senzacije, ali kontinuirano stvara moćne albume i u svakom razdoblju, duže od stoljeća, ima svoje tihe, diskretne heroje.

U Memphisu je 10. 5. 2018. održana ceremonija dodjela Blues Music Awards, najprestižnije nagrade za blues, i trofeje u najvažnijim kategorijama pobrao je Taj Mahal (akustični muzičar godine i BB King izvođač godine), odnosno njegov album ”TajMo”, kojeg je prošle godine snimio sa globalno manje poznatim blueserom imenom Keb’Mo’ (album godine i moderni blues album godine).

Keb Mo & Taj Mahal
Keb Mo & Taj Mahal

Btw. Hajde, nek’ se zna da su Blues Music Awards dobile i dvije fenomenalne blues dame – Beth Hart za najbolji ženski vokal i Ruthie Foster kojoj je pripala nagrada ‘tradicionalni blues ženski umjetnik godine’.

Taj Mahal je još od eponimnog debija iz 1968. jedan od najsenzibijlnijih svirača i pjevača bluesa, a u zadnjih dvadesetak godina niže i najviša formalna priznanja za svoj rad – Grammy nagrada 1997. za najbolji blues album (”Señor Blues”), pa opet Grammy 2000. godine za najbolji blues album (”Shoutin’ in Key”), Blues Music Awards 2006. za Historical Album of the Year for (”The Essential Taj Mahal”), Grammy nominacija 2008. za album ”Maestro”, te treći Grammy trofej ove godine za najbolji blues album ”TajMo”.

I pored ove impresivne biografije, zvuči čudno da će vam otprilike tek svaki deseti među onima što se diče da slušaju rock i pripadajuću muziku reći da zna za Henryja Saint Clair Fredericksa, alias Taja Mahala. Ali – testirano – tako je.

Šta tek očekivati kad je u pitanju blues gitarista Keb’ Mo’ (pravim imenom Kevin Moore), koji se na sceni pojavio četvrt stoljeća poslije. Debitirao je 1994. s albumom koji se i zove ”Keb’ Mo” i od tada vrijedi kao jedan od najuspješnijih muzičara bluesa.

Spojeni zajedno, snimili su album unisono ocijenjen najboljim u bluesu za 2017. Ni nagrade nisu uvijek mjerilo, ali slušanje ”TajMo” predstavlja 45 minuta čistog užitka.

Na ”TajMo” se, uz Mahala i Moa, koji su zajedni pisali nove pjesme, pojavljuje niz reprezentativnih muzičara, među kojima je gitarista Joe Walsh (svirao u bendovima James Gang, Eagles, super grupa The Best), famozna jazz i gospel pjevačica srednje generacije Lizz Wright, klavijaturista Phil Madeira koji je još poznatiji kao autor pjesama za nebrojene zvijezde (Alison Krauss, Emmylou Harris), basista Tommy Sims (svirao sa Springsteenom na turneji, sa Claptonom napisao čuvenu pjesmu ”Change the World”), blues kantautorica Bonnie Raitt u ulozi pratećeg vokala…

Od takve ekipe manje se nije ni moglo očekivati.

Za kraj priče o fenomenalnom albumu i jedan broj koji nije na albumu, ali pokazuje neodoljivu energiju između Taja Mahala i Keb’ Mo’a – standard kojeg su prošlog ljeta u jednom studiju.