DokuMfest 2020: Poziv regionalnim autorima muzičkih dokumentaraca

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Zenički dokuMfest, jedini bh. festival muzičkog dokumentarnog filma, krajem ljeta će imati prvi mali jubilej, peto izdanje, a od danas je otvoren poziv regionalnim autorima za prijavu filmova na festival koji će se održati početkom septembra.

U četiri godine, dokuMfest je zeničkoj publici predstavio niz vrlo zapaženih regionalnih muzičkih dokumentaraca kao ‘Rock ‘N’ War’ (nagrađeni film Damira Pirića o tuzlanskoj ratnoj sceni), ‘Moj zanat’ (nagrađena priča o Arsenu Dediću), ‘Mostar Rock School’, ‘Zabranjeno pušenje u Sarajevu’, ‘Maske’ (pobjednik dokuMfesta 2016, djelo Brankice Drašković o rock poeti Slobodanu Tišmi), ‘Buldožer – Pljuni istini u oči’, ‘Scream For Me Sarajevo’ (pobjednik dokuMfesta 2017), ‘Zarobljeno vreme’ (pobjednik dokuMfesta, road film o ključnim trenucima ex-Yu rocka), ‘Film za djecu i odrasle’ (Dubioza kolektiv), Suženi snovi’ (koncert Repetitora u zatvoru, pobjednik dokuMfesta 2019), ‘Električni orgazam za ljude budućnosti’, kao i prvi zenički muzički dokumentarac Zenica blues: od Perviza do Arene’.

Uz niz promocija muzičkih knjiga i enciklopedija objavljenih u tom razdoblju u regionu, festival je dobio značajnu ulogu u promociji prvenstveno domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Petar Janjatović, promocija rock enciklopedije, DokuMfest 2016

Produkcija bosanskohercegovačkih dokumentaraca iz godine u godinu je sve bogatija i atraktivnija, pa će i u 2020. ponuditi nekoliko intrigantnih ostvarenja, a na prvom mjestu je svakako prva filmska dokumentarna priča o Indexima, koju potpisuje rediteljski dvojac BHT, Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić, a koja je u završnoj fazi montaže.

Tuzlanski autor Damir Pirić, nagrađen za dokumentarac ”Rock ‘n’ War” na prvom dokumFestu, ove godine radi čak dva filma, o znamenitoj sarajevskoj alter-rock grupi Protest, te novom imenu sarajevske scene, blues-rock grupi Foxy Head.

Autor znamenitog ”Scream for me Sarajevo”, Tarik Hodžić (pobjednik dokuMfesta 2017.) snimio je film ”Pljuni u šake”, emotivnu i nadahnutu ispovijest koju iznosi reper Dr. Zo, zvijezda iz prvih sezona music talents serijala u BiH.

Tarik Hodžić, Nešo Kovačević, autorski tim ‘Scream For Me Sarajevo’ na dokuMfestu

Nakokon, posebno treba izdvojiti i grandiozni serijal ”Muzika jednog vremena” u produkciji Federalne Televizije i realizaciji Zlatana Izetbegovića koji je u 30 četrdesetominutnih epizoda snimio kazivanja o slavnoj sarajevskoj pop školi više od 180 najznačajnijih muzičara, interpretatora, muzičkih producenata, kompozitora, tekstopisaca i aranžera, rock kritičara te publicista iz Sarajeva i iz susjednih država.

DokuMfest je festival koji s ponosom naglašava da je naročito usmjeren upravo na tu bh produkciju, u programskoj saradnji sa BHT, FTV, TV Zenica i Al Jazzera Balkans, te uz potporu AMUS-a i Grada Zenica, pa će i ove godine imati značajno mjesto u programu.

Uz nju se očekuju svakako i nova djela iz regionalne produkcije muzičkih dokumentaraca, u kojoj se, među ostalim, rade filmovi o Lazi Ristovskom, Miletu Kekinu i drugim značajnim muzičkim pojavama.

U tom smislu, dokuMfest objavljuje poziv autorima muzičkih dokumentaraca iz naše regije za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu, čiji redovni termin je početak devetog mjeseca. Adresa za kontakte i dostavu filmova je zonamuzike@gmail.com.

Damir Pirić na filmskom setu