Bravo za OK Fest: rock karavan na putu po Bosni i Hercegovini

Muzika BiH Show Time

Kad već zbog pandemije nije održano ovogodišnje izdanje na Tjentištu, najveći i najpopularniji domaći rock festival s prilagođenim i opet interesantnim programom kreće na put od Foče, Trebinja, Zvornika, Banja Luke i Mostara do Gradiške, Doboja, Zenice, Sarajeva i Tuzle.

Nije kraj kad bilo koja nevolja pokušava da ga izvede, već samo onda kada mi odustanemo.

Zbog toga je OK team, nakon otkazivanja ovogodišnjeg trodnevnog festivala na Tjentištu zbog svjetske pandemije, proteklih mjeseci predano radio na realizaciji nove ideje – Nektar OK Fest karavana na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.

Kako festivalska direkcija objavljuje, stanice rock karavana će biti sredine iz kojih dolazi najveći broj posjetilaca na Tjentište, kako bi im OK Fest izrazio zahvalnost za vjernost u prethodnih šest godina.

Početak sjajne ideje zakazan je za 17. i 18. oktobar u Foči. Prvoga dana program otvara izložba OK Fest retrospektiva autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka, pa će u gradskom kinu biti prikazan film ”Tusta”, režisera Andreja Korovljeva, dokumentarac o najvećem frontmenu ex-Yu punka Branku Črncu Tusti, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma. U večernjim satima u Gradskom pozorištu Foča na rasporedu je koncert Nenada Marića alias Kralja Čačka, regionalno popularnog kantautora čija originalna muzika sadrži mješavinu jazza, bluesa, rock ‘n’ rolla i šansone.

U nedjelju 18. oktobra Nektar OK Fest karavan priređuje projekciju još jednog dokumentarca sa elementima igranog filma. Riječ je o filmu ”Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“, režisera Mladena Matičevića, a potom slijedi promocija hvaljene knjige autra Dušana VesićaBunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa jugoslovenske rock kulture.

Karavan nastavlja put Trebinja, gdje će u Kulturnom centru 31. oktobra i 1. novembra biti priređen novi interesantan i sadržajan program, čiji će detalji uskoro biti objavljeni.

Nakon Foče i Trebinja, sljedeće stanice Nektar OK Fest karavana su Zvornik (JU Dom omladine, 5. i 6. novembar), Banja Luka (Kulturni centar Banski dvor, 10. i 11. novembar), Mostar (Muzički centar Pavarotti, 27. i 28. novembar), a uskoro će biti poznati programi i datumi za Gradišku, Doboj, Zenicu, Sarajevo i Tuzlu.

Broj mjesta na svakom najavljenom događaju je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama, a koliko je posebne hvale vrijedna akcija OK Festa kazuje podatak da je ulaz na programe karavana besplatan.

Informacije o načinu preuzimanja ulaznica će biti dostupne na zvaničnom linku FB eventa – https://www.facebook.com/events/2776101145979224/ , a za prvi program i u Centru za kulturu i informisanje Foča.

Fenomenalan, eto, uvod za OK Fest 2021. koji nas očekuje 16/17/18 jula 2021. u Nacionalnom parku Sutjeska. Ne grandiozniji, nego, jasno je svima, emotivniji i energičniji od svih dosadašnjih.