Sačuvaj zadnji ples za mene – danas je Svjetski dan plesa

Cooltura Gledam

Uz pjevanje, ples spada u prapočetke umjetničkog izražavanja ljudskog roda. Spojeni zajedno, ostvarili su neke od najpopularnijih trenutaka muzičke industrije.

Američki doo-wop and R&B/soul vokalni sastav The Drifters snimio je 1960. pjesmu ”Save the Last Dance for Me” i do danas je ostala jedna od najslavnijih muzičkih pop tema u slavu plesa.

Nećemo sada nabrajati vrhunska umjetnička dostignuća u baletu, klasičnom ili modernom plesu, niti slavne plesove kao što su valcer ili tango, ali generalno ples je vrlo važan element masovne pop kulture i spojen s muzikom/pjevanjem dao nam je neke od najblistavijih i najpopularnijih trenutaka u filmu (”La Bamba”, ”Dirty Dance”), pop muzici (”Thriller”), teatru (Riverdance) i općenito u plesnoj pop umjetnosti (Fred Astaire).

O tome koliko je ples uobličio i mnoga poglavlja rocka – pačji korak Chucka Berryja ili scenski nastupi Micka Jaggera, Freddie Mercuryja i drugih – suvišno je govoriti.

Uostalom, ples je dio genetike i životinjskog svijeta, u kojemu je on način udvaranja ili samoodbrane.

Formalno označavajući ples kao iznimnu baštinu čovječanstva, UNSECO je 1982. godine ovaj datum, 29. april/travanj, označio kao Svjetski dan plesa, s osnovnom idejom podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Zanimljivo, na našim prostorima najintenzivnije se obilježava u Hrvatskoj, gotovo u svakom gradu, a dosta skromnije u Srbiji i BiH.

Za kraj, preporučujemo vam da pogledate impresivni trenutak iz prošlogodišnjeg filma ”Le Danseur”, posvećenog rađanju modernog plesa.