Glas.ba barometar naslovna

Singl barometar: plus-nula-minus (week 17)

Nova ploča Show Time

Sedam singlova iz BiH, Hrvatske i Srbije i jedan među njima s ocjenom plus ekstra. Produkcija se s proljećem zahuktava, najavljujući i dinamično ljeto.

 Meritas: Dok čekamo dan (22. 4.)

Od prvog albuma Skači, pleši, viči! (1998.), nagrađenog trofejom Crni mačak za najbolji ženski vokal i nadu godine, do albuma ”Gle” iz 2014. godine, koji je imao svjetski unikatan dizajn u formi drvene kutije koja imitira okvir za fotografije, zagrebački pop sastav Meritas je ima konstantu – lijepe, nježne i većinom emotivne muzičke pričice, sa ugodnim vokalima, bogatim aranžmanima, produkcijski dobro ispolirane, ukratko tipični ”easy listening”. Dok čekamo novo, sedmo izdanje, bend je predstavio novu pjesmu “Dok čekamo dan”.

Meritas su: Anita Valo-vokal, akustična gitara, Meri Jaman-vokal, Zdeslav Klarić-klavijatura, Ivan Božanić-električna gitara, Mladen Munivrana-bas gitara i Tin Ostreš-bubanj.

 Ničim izazvan: Aurora (22.4.)

Dobitnici prošlogodišnje MTV Best Adria Act nagrade, beogradsko-vrbaski pop & rock sastav Ničim izazvan ima novi singl “Aurora” kao još jednu najavu novog albuma.

“Da se naše karijere završe ovog trena sigurno nam ne bi bilo žao, jer smo na sve što smo uradili do sad uspeli da sa ‘Aurorom’ stavimo pečat”, hrabra je izjava Borisa Bakalova, frontmena grupe i autora pjesme.

Zašto hrabra? S jedne strane unaprijed sugerira slušatelju da ga čeka ‘jaka pjesma’, a s druge može slutiti da autor ne vjeruje da će u budućnosti nadmašiti sebe. Slušanje otkriva: autor jeste u pravu, ”Aurora” je upečatljiva power balada, onakva kakve ne izblijede poslije par sezona, a što se perspektive benda tiče, svime što su do sada uradili pokazuju stalnu uzlaznu liniju i sigurno još nisu blizu vrhunca.

 Organizam: Nepar (23. 4.)

Organizam je beogradski sastav koji svoju muziku nazivaju eklektičnom, što će reći da rock temelje svog zvuka miješaju sa elektronikom uz korištenje matrica, a u tekstovima se bave širokim rasponom od ljubavnih tema, preko socijalnog i političkog angažmana, do filozofije, misticizma i spiritualističkih razmišljanja.

Preambiciozno? Za slušateljski prosjek možda i jeste. No, preslušavajući sve teme s njihovog debi albuma ”Intergalaktički cirkus”, dojam je da smo dobili još jedan ozbiljan, provokativan sastav koji zaslužuje posebnu pažnju, pa ćemo samo ovom prilikom singlu ”Nepar” dati plus ekstra, a u posebnom prikazu se pozabaviti cijelim albumom.

 Fil Tilen: Paranoja (23. 4.)

Fil Tilen (Slaven Berić), performer iz Bjelovara i student glume u Zagrebu, po vokaciji je hip hoper. Premijeru je imao 2012. s pjesmom ”Debela” – i odmah prvim velikim hitom – a popularnost mu raste uz debi album ”Predstava počinje” (2014.) i novom serijom uspješnica (”Outsider”, ”Super Nova”), redom sa milionskim pregledima. Dakle, u kratkom vremenu klipovi su mu dostigli i često prestigli klasike poput ”Prikaze” Ede Maajke.

U čemu je fora? Ako je upravo Maajka prvi iskoračio iz zatvorenog reperskog kruga i probio barijeru do publike koja za rep puno ne mari, Tilen je učinio korak više: probio se i do ljubitelja hardcore senzacionalizma, repujući u stilu njihovih omiljenih žutih medija – drsko otvoreno, provokativno, bez pardona.

Takav je i u novom singlu ”Paranoja” – ”… to ako svi saznaju da prezirem 90% estrade, većinu sam upozn’o, ljugavi su pa mi se gade…”

Još kad melodiju, uz funky ritam, oboji dance zvukom, eto novog hita. Za Tlilenovo uspješno vladanje zakonima showbiza – plus.

 Grefran: Dodir jantara (24. 4.)

Sa prošlogodišnjeg debi albuma ”Variola Vera” bihaćki alternativni noise post-rock bend Grefran izbacio je novi singl ”Dodir jantara”.

U odnosu na prethodni ”Sekret”, song je pritajeniji i (sasvim osobni dojam, koji publika ne mora prihvatiti) možda bi bio efektniji da je takav ostao cijeli, bez dva refrenska žestoka uzleta. U svakom slučaju uigrana četvorka, Alen Alijagić (vokal, gitara), Ferhat Ferhatović (bas), Miloš Janjičić (bubnjevi) i Rasim Mujagić (gitara), spada u gornji razred onoga što trenutno BiH rock ima.

 Mia Dimšić: Do posljednjeg retka

Još se nije stišala euforija poslije senzacionalnih šest Porina koje je ove godine osvojila Mia Dimšić, a osječka kantautorica već ima novi pjesmu. Istina, ne svoju autorsku, ali su Vjekoslav Dimter (muzika) i Damir Bačić (tekst) vjerno pogodili njen štih i ”Do posljednjeg retka”, urađena za ovogodišnji CMC festival u Vodicama, za Miu će biti novi radio favorit.

 Herz: Zimska

Herz (Aleksandar Šišić, Dušan Šijak, Daniel Jovanović, Dario Ilinčić, Filip Gazdić) beograski je groove-pop sastav singlovima najavljuje svoj album prvijenac, a ”Zimska” je već četvrti i finalnu prezentaciju debija zakazali su za 4. maj u klubu Elektropionir.

Pop na naslijeđu beogradskog novog talasa… i među spomenuta četiri singla najpotentnije zvuči jedini otpjevan na engleskom jeziku, ”Running”, pa u barometru evo oba, da i samo usporedite.